Håkan Samuelsson: ”XC40 Recharge blir ett attraktivt alternativ till Tesla Model 3”

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson om strategi, XC40 Recharge och framtida mål.

Håkan Samuelsson: ”XC40 Recharge blir ett attraktivt alternativ till Tesla Model 3”

Det är svåra tider för bilindustrin och många av de stora märkena har det tufft. Men Volvo Cars tuggar på och har ökat sin försäljning globalt de två senaste månaderna. Och nyckeln till den framgången är bra produkter. Det säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson i intervju med Automotive News.

– Vi har bra produkter, ta bara XC40 som exempel. Den säljer väldigt bra. En kompakt premiumsuv verkar vara helt rätt bil för tillfället. Dessutom kommer den snart som elbil och kommer utgöra ett attraktivt alternativ till Tesla Model 3.


På frågan som varför Volvo Cars har återhämtat sig snabbare än många andra tillverkare svarar Håkan Samuelsson att en nyckel till det är att de svenska fabrikerna endast låg nere i 15 dagar, och att man under de dagarna kunde ställa om fabriken till att få en hälsomässigt säker arbetsmiljö.

Ett mål som Volvo Cars haft länge är att år 2020 sälja 800.000 bilar globalt. Trenden de senaste åren har pekat på att Volvo Cars skulle fixa det målet. Men sedan kom Covid 19 och störde Volvos Cars momentum. Men redan nästa år ska man visa 800.000, menar Håkan Samuelsson.

– Vi har fortfarandeambitionen att nå en global försäljning på 800.000 bilar och att har en lönsamhet i paritet med andra premiumtillverkare. Troligtvis har vi försenats ett år med att nå dessa mål.

Volvo Cars ska skära ned personalstyrkan i Sverige med 1.300 personer. Detta gör man för att få till ett skifte i kompetens som Håkan Samuelsson menar är nödvändigt i omställning till elektrifiering.

– Det är ett kompetensskifte som vi måste genomgå för att anpassa oss till de förändringarna som sker inom bilindustrin just nu. Om vi skulle påstå att vi vill ställa om till elektrifiering utan att ha en plan för att ta in den kompetens som krävs, eller skär ned på de områden som vi inte längre tror på så skulle vi inte vara trovärdiga, säger Håkan Samuelsson till Automotive News.

Här kan du läsa hela intervjun med Håkan Samuelsson.

 
XC40 Recharge är för dyr.
Ja
366
50
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.