Chocken: Glastaket flög av nylevererad Tesla Model Y

Ett inlägg i sociala medier från sonen till en nybliven Teslaägare i Kalifornien har väckt uppståndelse: Panoramaglastaket på familjens Tesla Model Y ska ha flugit av på motorvägen bara timmar efter leverans.

Det verkar som om Tesla har problem med kvalitetskontrollerna på sin senaste modell, suven Model Y. Det fick en familj i Kalifornien erfara när de skulle köra hem i sin nylevererade Y under söndagen.

Någon timma innan hade de plockat upp bilen från Teslahandlaren i staden Dublin, berättar familjens son Nathaniel Galicia Chien i ett mejl till The Verge. Då hade de redan märkt en del problem med bilens passform och finish, men inget som var värre än vad de väntat sig.

Familjen ska ha åkt ut på motorväg I-580 i bilen för att ta sig hem. Då började de höra ett kraftigt vindljud, beskriver Chien.

– Jag trodde att kanske ett fönster var öppet men en minut senare flög hela taket av, skriver han i det uppmärksammade inlägg som lades ut på Reddit-sidan r/TeslaLounge dagen efter.

Ingen ska ha kommit till skada och enligt sonen ska familjen ha meddelat polisen om väghindret innan de vände om för att köra tillbaka till Teslahandlaren. Väl där ska chefen på handlaren ha sagt till dem att tätningen på glastaket antingen varit ”defekt” eller så ska fabriken ha ”glömt” att limma fast det.

Som bevis la Chien senare ut ett kort videoklipp och en bild på bilen. Han passade även på att ta till Twitter för att nå ut till Elon Musk.

Inläggen har mötts av både förargelse och skepsis. Den bild som Nathaniel Galicia Chien laddat upp är lågupplöst och videoklippet som ska ha tagits efter taket flög av är endast två sekunder långt. Däremot har flera publikationer talat med Chien vars identitet kunnat styrkas.

Det har även tidigare rapporterats om allvarliga kvalitetsproblem med USA-tillverkningen av Tesla Model Y. Bland annat har bilarnas baksäten inte varit ordentligt monterade.

I somras läckte även ett internt mejl från Elon Musk ut till media som ansågs bekräfta problemen. Musk skrev i mejlet att det var ”extremt viktigt” att de anställda ökade produktionstakten på Model Y och samtidigt minimerade ”behovet för efterkorrigeringar”.

När konsultföretaget Munro & Associates, som specialiserar sig på att skruva isär bilar för att ta reda på hur de utvecklats och betygsätta byggkvaliteten, plockade isär en Model Y i april märkte de också något underligt med glastaket.

Ungefär hälften av rutlimmet som håller fast taket hade inte härdat ordentligt. Konsultföretaget sågade bland annat Tesla Model 3:s byggkvalitet 2018 som de då ansåg var ”som en Kia på 90-talet”. Tesla har sedan dess förbättrat kvaliteten på Model 3.

Blev erbjudna lagning

Chien uppger att Tesla erbjöd att laga familjens Model Y gratis och erbjöd dem en hyrbil under tiden, vilket de tackade nej till. Istället överväger Chiens familj nu att köpa en bil från en annan tillverkare.

– Det är lätt att skratta åt en sådan här sak i efterhand, men om något liknande inträffar igen skulle det kunna få allvarliga konsekvenser, säger Nathaniel Galicia Chien.

 
Rulla till toppen