Tesla i läckt mejl: Sabotör tagen på Fremont-fabriken

Tesla ska ha ertappat en anställd när denne utförde "illvilligt sabotage" på fabriken i Fremont, avslöjar ett internt mejl som läckt ut till media.

Tesla i läckt mejl: Sabotör tagen på Fremont-fabriken

Tesla ska ha sparkat en av sina anställda på deras fabrik i Fremont, Kalifornien efter att ha ertappat personen med att sabotera en del av fabriken.

– För två veckor sedan upptäckte våra IT- och informationssäkerhetsteam att en anställd hade illvilligt saboterat en del av Fabriken. Deras snabba åtgärder förhindrande ytterligare skada och produktionen gick fint igen några timmar senare, skriver Alan Prescott, Teslas vice chefsjurist och tillförordnade juridiska ombud, i ett läckt mejl till de anställda som Bloomberg tagit del av.

Prescott gick inte in på hur "sabotageförsöket" ska ha gått till, men sa att den anställde var uppsagd.

Den anställde, som inte namngavs, ska enligt Prescott ha försökt "täcka sina spår", skylla på en kollega och förstöra en företagsdator.

– Till slut, efter att ha blivit visad obestridliga bevis, erkände den anställde. Som ett resultat avslutade vi anställningen, ska mejlet ha fortsatt.

Vi litar enormt på våra anställda och värdesätter allas bidrag. Men oavsett angriparens personliga motiv är dessa handlingar brottsliga, strider mot vår uppförandekod och orättvisa mot andra anställda, tillade Prescott.

Tidigare i år rapporterades det att Tesla och FBI hade förhindrat en hackerattack med ett så kallat utpressningsvirus (ransomware) mot Teslas batterifabrik i Nevada. Då arresterades en rysk medborgare av FBI för att ha varit medlem i en grupp som försökt utpressa företaget.

Personen ska i juli ha försökt att muta en fabriksanställd för att förmå denna att introducera datorvirus i Teslas interna datorsystem. På så vis skulle gruppen ha fått ut hemlig information och kunnat påverka driften av fabriken. Den anställde ska ha informerat Tesla som i sin tur kontaktade FBI.

Elbilssajten Electrek pekar dock på en del frågetecken kring det nya fallet av "sabotage" på Fremontfabriken. 2018 anklagade Tesla en annan tidigare anställd på fabriken i Nevada för just sabotage.

Den anställde läckte information till Business Insider som påvisade att fabrikens produktion av Tesla Model 3 batteripaket skapade stora mängder skrot och avfall på grund av ineffektiva produktionsmetoder. Dessutom visade läckan att Tesla hade installerat skadade battericeller i en del av batteripaketen.

Tesla stämde senare den tidigare anställde som fälldes på alla utom en punkt i september. Personen hävdade i sitt försvar att hen snarare var en visselblåsare, och att sabotage-anklagelserna från Tesla var felaktiga. Det dög dock inte i rätten som fällde henom.

Tesla har ännu inte väckt något åtal mot den anställda som ska ha utfört sabotaget på Fremont-fabriken.

 
Bra att Tesla är på tårna.
Ja
92
13
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.