Officiellt: Här är Hyundai och Kias nya elbilsplattform

Alla kommande elbilar från Hyundai och Kia kommer att byggas på en helt ny elbilsplattform. Plattformen heter Electric-Global Modular Platform och klarar 350 kW snabbladdning. Dessutom kommer en prestandaversion med omkring 600 hästar.

Annons
Annons

Hyundai Motor Group som förutom Hyundai också basar över Kia och Genesis har visat upp sin skräddarsydda elbilsplattform. Electric-Global Modular Platform, eller E-GMP, kommer att utgöra basen för 23 nya elbilar fram till 2025.

Under presentationen sades att alla elbilar som byggs på E-GMP kommer att få en räckvidd på över 50 mil. Dessutom är plattformen förberedd med både 400- och 800V-system, vilket medför att bilarna kommer att kunna ta emot snabbladdning i upp till 350 kW, när förutsättningarna är de rätta. Bilarna som är byggda på E-GMP-plattformen ska kunna tillgodose sig 10 mils räckvidd på bara 5 minuters laddning.

De modellerna som ligger närmast till att byggas på denna E-GMP är en ännu icke visad Kia modell, som har premiär under nästa år och Hyundai IONIQ 5 som blir produktionsversionen av konceptbilen Hyundai 45. 

LÄS MER: Hyundai storsatsar – startar nytt elbilsmärke

Officiellt: Här är Hyundai och Kias nya elbilsplattform
Officiellt: Här är Hyundai och Kias nya elbilsplattform

En intressant detalj med den nya plattformen är den har elmotorn på bakaxeln och är alltså bakhjulsdriven i sitt grundutförande. Vissa av de kommande modellerna kommer dock att bli fyrhjulsdrivna genom en ytterligare elmotor på framaxeln. 

– Med E-GMP, baserad för bakhjulsdrift, tar vi vårt tekniska försprång till ett segment där kunderna förväntar sig både utmärkta köregenskaper och enastående effektivitet. Redan i dag är våra framhjulsdrivna elbilar från Hyundai och Kia några av de mest effektiva i sina segment, sa Albert Biermann, President och Head of R&D Division, Hyundai Motor Group under presentationen.

Det dinglades också med att man kommer att bygga prestandabilar med en effekt på ”omkring 600 hästkrafter”. Enligt presentationen skulle en sådan modell kunna klara 0–100 km/h på 3,5 sekunder och ha en toppfart på 260 km/h. Siffror som man vanligtvis inte associerar med Kia eller Hyundai. När vi kan vänta oss en sådan prestandamodell återstår att se.

Officiellt: Här är Hyundai och Kias nya elbilsplattform
 
Annons
Annons
Rulla till toppen