Billigare Porsche Taycan på plats – skrotar fyrhjulsdriften

Taycanfamiljen breddas med en ny bakhjulsdriven instegsmodell.

Annons
Annons

Porsche adderar en fjärde medlem till Taycanfamiljen vid sidan av Taycan Turbo S, Taycan Turbo och Taycan 4S. Namnet? Kort och gott – Taycan. Men den nya instegsmodellen hoppas Porsche att den redan goda försäljningen ska accelerera. Under 2020 levererades över 20.000 Taycan till kunder runt om i världen – varav 470 till svenska köpare.

Så vad har då nya Taycan att erbjuda? För att hålla ned priset är den mer avskalad än sina syskon, där den största besparingen är att den främre elmotorn plockats bort. Taycan är således enbart bakhjulsdriven, men har samtidigt frigjort tre liter bagageutrymme i frunken.

Som standard har Taycan det lilla batteriet på 79,2 kWh brutto, medan Performance Battery Plus på 93,4 kWh erbjuds som tillval. Med det större batteriet förlängs räckvidden med några mil – 484 kilometer mot 431 kilometer. Accelerationen är densamma: 0–100 km/h går på 5,4 sekunder oavsett batteri.

Motoreffekten skiljer sig en aning beroende på vilket batteri man väljer.  Med standardbatteriet ger motorn 326 hk men en Overboosteffekt på 408 hk med Launch Control. Motsvarande siffror för det stora batteriet är 380 hk och 476 hk med Overboost.

Laddning

Billigare Porsche Taycan på plats – skrotar fyrhjulsdriften

Porsche Taycan har hög snabbladdningskapacitet som ett av sina trumfkort, och nya instegsmodellen är inget undantag. Precis som med motoreffekten skiljer det sig mellan batterierna även i laddeffekt. Standardbatteriet klarar upp till 225 kW snabbladdning och Performance Battery Plus 270 kW.

Om man tycker sig ha behov av en stark ombordladdare så går det att ordna. On Board AC-Charger-tillvalet möjliggör växelströmsladdning med upp till 22 kW.

Med Taycan medföljer det Porsche kallar för Plug & Charge, vilket innebär att om man äger en Plug & Charge-ansluten bil så kan man köra till en Plug & Charge-ansluten laddstation och bara sätta i laddkontakten. Då startar laddning automatiskt och betalning görs också den automatiskt. Precis samma teknik som Tesla haft på sina Superchargers i en herrans massa år, alltså.

Billigare Porsche Taycan på plats – skrotar fyrhjulsdriften

Pris och räckvidd 

Taycan: Förbrukning vid blandad körning 24,8 – 20,4 kWh/100 km. Räckvidd upp till 431 kilometer enligt WLTP. 

Taycan med Performance Battery Plus: Förbrukning vid blandad körning 25,4 – 21,5 kWh/100 km. Räckvidd upp till 484 kilometer enligt WLTP.

Porsche Taycan finns att bygga och beställa i detta nu och kostar från 980.000 kronor. Det första bilarna anländer till Sverige i mitten av mars i år.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen