Bildextra: Nissan Ariya – elektrisk familjebil med fyrhjulsdrift

Nissan Ariya blir en direkt konkurrent till Volkswagen ID.4 och Skoda Enyaq. Vi har tagit en närmare titt på Nissans kommande familjebil.

Bildextra: Nissan Ariya – elektrisk familjebil med fyrhjulsdrift

Nissan Ariya är 4,6 meter lång och säljs med fram- eller fyrhjulsdrift. Räckvidden är mellan 34 och 50 mil beroende på drivning och storlek på batteriet (63 eller 89 kWh).

Det går att snabbladda med en effekt på upp till 130 kW. Nissan hävdar att Ariya laddar lika snabbt som en Tesla Model 3 tack vare effektiv kylning av batteriet som gör att maxeffekten kan hållas under längre tid av laddningen.

Den snabbaste versionen kallas Performance och klarar 0–100 km/h på 5,1 sekunder. Maxhastigheten är 200 km/h. Alla fyrhjulsdrivna versioner gör sprinten under 6 sekunder och den tvåhjulsdrivna instegsmodellen klarar det på 7,6 sekunder.

Bilen byggs på en helt elektrisk plattform, samma som Renault kommer att använda. Tack vare att det inte behövs göras plats för en stor förbränningsmotor och växellåda kan fronten göras kortare. Batterierna ligger plant under golvet. Tillsammans ger detta en stor kupé i förhållande till bilens längd.

Nissan Ariya har låg tyngdpunkt och viktfördelningen är nästan 50/50.

 

Inredningen har en horisontell design med liggande skärmar. Nissan tycker inte det är bra med stora vertikala skärmar som tvingar en att titta långt ner.

 

Tyvärr är lastutrymmet lite i minsta laget, bara 415 liter. Den tvåhjulsdrivna versionen har dock ett extra utrymme under lastgolvet på 53 liter. 

Taket håller för 75 kg last och bilen får i fyrhjulsdriven version dra upp till 1500 kg. Den framhjulsdrivna versionen får inte dra lika mycket, men det finns ingen specifikation på det än.

Priserna börjar strax över 500 000 kronor och går upp till strax under 700 000 kronor. Ariya kommer att säljs i några olika färdiga paket för att hålla nere leveranstiderna.

Jag gillar Nissan Ariya!
Ja
54
29
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.