Milstolpen: Volvo Trucks börjar köra tunga transporter med eldriven lastbil

Snart kommer en eldriven Volvolastbil trafikera vägen mellan Göteborg och Jönköping.

Milstolpen: Volvo Trucks börjar köra tunga transporter med eldriven lastbil

Volvo Trucks har varit aktiva på ellastbilsmarkanden i ett antal år nu. Modellen FL Electric rullar sedan en tid tillbaka som sopbil i Göteborg, och DHL har ytterligare en FL Electric i trafik i London.

Men nu är det dags att försöka elektrifiera de tunga transporterna. I ett pilotprojekt som inleds i början av mars och som genomförs av DHL och Volvo trucks ska en helt eldriven Volvo FH med en totalvikt på upp till 60 ton börja trafikera vägarna mellan Göteborg och Jönköping.

Avståndet mellan DHL Freight:s terminaler i Göteborg och Jönköping är 15 mil, och testet ska ge bättre kunskap om optimering av balansen mellan avstånd, lastvikt och laddpunkter. I det här testet kommer lastbilen att laddas på respektive logistikcentral.

– Logistiksektorn står inför en mycket stor utmaning, vilket samtidigt även innebär en riktig möjlighet – att ta bort koldioxidutsläppen från transporterna. Samarbetet med Volvo Lastvagnar hjälper DHL Freight att spela en ännu större roll i övergången till hållbara alternativ och är ännu ett betydelsefullt bevis för vår långsiktiga strategi fram till klimatneutrala transporter, säger Robert Zander, VD för DHL Freight Sverige.

Mercedes-Benz ligger inte heller på latsidan. Man har dels en eldriven lastbil i trafik i tyska Leipzig, samtidigt som man satsar hårt på lasbilar med bränsleceller. I höstas presenterade man modellen GenH2 Truck, som enligt Mercedes ska klara 100 mil innan det behöver tankas med vätgas. 

Helt rätt att köra tunga transporter på el.
Ja
178
34
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.