Gamla regler hindrar laddning i samfällighetsförening

Det är krångligt och kostsamt, eller helt omöjligt, att få installera laddbox i en samfällighetsförening. En lösning kan komma i höst.

Gamla regler hindrar laddning i samfällighetsförening

TV4 berättar i dag om en radhusägare i Täby som under två års tid försökt hitta en lösning för att kunna ladda elbilar på samfällighetsföreningens parkeringsplats.

– Anläggningsbeslutet för samfälligheten är från 1973 när området byggdes visste ingen något om elbilar, säger Göran Sandberg till TV4.

För att få installera laddboxar eller -stolpar krävs ett nytt anläggningsbeslut från Lantmäteriet. Det är en krånglig och kostsam process där föreningen måste bevisa att det finns ett tillräckligt stort behov i nuläget. Det går inte att få ett beslut baserat på kommande behov. Därför finns det en risk att inte få tillstånd att installera elbilsladdare. 

En statlig utredning har fått i uppdrag att se över regelverket och ska komma med sin rapport i höst. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman säger till TV4 att det finns en politisk vilja att lösa problemet med elbilsladdning i samfällighetsföreningar.

Läs mer om reglerna på Lantmäteriets webbplats.

 
Det här är ju helt tokigt!
Ja
265
14
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.