Rekordbilliga elbilen Dacia Spring snart i Sverige

Dacia Spring säljs redan i Danmark, men behöver anpassas för att säljas i kalla Sverige. Nu kan vi avslöja att en modifierad bil håller på att testas i Sverige.

Rekordbilliga elbilen Dacia Spring snart i Sverige
Bilden på bilen är den enklare hyrbilsversionen Business som inte kan köpas av privatpersoner. Det märks framförallt på att den har vanliga glödlampor i bak istället för led. Foto: Andreas Björklund

I Danmark säljs huvudsakligen den mer välutrustade verisionen Comfort Plus som med tillvalet 30 kW CCS-laddning landar på strax under 200.000 svenska kronor. Troligen blir det samma version som ska säljas i Sverige, men med några anpassningar för ett kallare klimat. Den danska verisonen saknar exempelvis värmepump.

Läs vår provkörning av Dacia Spring Business i Köpenhamn.

För att kunna hålla nere priset har Dacia lägsta möjliga prestanda. Tanken är att bilen ska fungera som en stadsbil, men inte vara något för långresor på motoväg.

Dacia Spring har blott 44 hästkrafter på framhjulen, men tack vare låg vikt (970 kilo) och 125 Nm i vridmoment redan från start känns bilen pigg i stan. 0–50 km/h tar 5,8 sekunder.

Den uppmärksamme läsaren Andreas Björklund såg nyligen en Dacia Spring med gröna skyltar utanför Linköping.

Recharge ringde upp Dacias PR-chef Karin Lyborn för att bekräfta att han sett rätt.

– Vi har en Dacia Spring som testas i Sverige, men den står i Luleå, så jag är osäker på om det är den som läsaren sett.

Så med andra ord är ni igång och testar Sverige-anpassningen?

– Ja, det stämmer. Men jag har inga uppgifter om när den är klar för att säljas i Sverige.

Karin Lyrborn tillägger att det kan vara så att bilen läsaren fotograferat är på väg norrut för vintertest, "men det är inget vi kan bekräfta", säger hon.

Utöver en anpassing för kallt klimat kommer det även göras en budbilsversion kallad Cargo som offrar baksätet för ett större lastutrymme. Den modellen har tidigare utlovats till 2022.

Jag kan tänka mig en Dacia Spring!
Ja
885
307
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.