Northvolt miljardsatsar med portugisiska Galp – ska anrika litium till batterier

Svenska Northvolt och portugisiska oljebolaget Galp Energia siktar på att tillverka tillräckligt med litiumhydroxid för att räcka till 700.000 elbilar om året.

Annons
Annons

Aurora heter det nya samriskbolaget som bildats av Northvolt och oljebolaget Galp Energia, som delar ägarskapet lika mellan sig.

700 miljoner euro, motsvarande 7,2 miljarder kronor, investeras i Portugal för att bygga en bearbetningsanläggning för litiumhydroxid (LiOH) som ska tas i drift 2026. Produktionskapaciteten ska då vara 35.000 ton.

Det motsvarar enligt företagen materialåtgången för 50 gigawattimmar (gWh) med batterier, eller ungefär 700.000 elbilar. Man menar också att den nya anläggningen blir Europas största av sitt slag och anställa uppemot 1.500 personer i Portugal.

Litiumhydroxid är ett vitt pulver. Eftersom värdet stigit kraftigt i takt med elbilsomställningen har smeknamnet ”vitt guld” blivit allt vanligare.

Idag står Kina för en majoritet av världens produktion av litiumhydroxid, uppåt 80 procent. Med sin satsning på tillverkning i Europa hoppas Northvolt och Galp kunna framställa det på ett hållbarare sätt.

–Att utvidga den nya europeiska värdekedjan till att omfatta råvaror är av avgörande betydelse. Samriskföretaget representerar en stor investering inom detta område och kommer att positionera Europa med inte bara en väg till inhemsk försörjning av nyckelmaterial som krävs vid tillverkning av batterier, utan även möjligheten att sätta en ny hållbarhetsstandard inom råvaruanskaffning, säger Paolo Cerruti, medgrundare och operativ chef för Northvolt, i ett uttalande.

– Detta är en unik möjlighet att ompositionera Europa som ledande inom en industri som kommer att vara avgörande för att få ner de globala koldioxidutsläppen, i linje med europeiska och portugisiska klimatförändringsmål, tillägger Andy Brown, vd Galp Energia.

Hållbar litiumsatsning i Tyskland

Förutom Northvolt och Galps portugisiska satsning tecknade Volkswagengruppen nyligen ett avtal med det tysk-australiensiska startupföretaget Vulcan Energy om att utvinna 35.000–42.000 ton ”koldioxidfri” litium årligen från bergvärmestationer i Tysklands övre Rhendal.

Den satsningen ska räcka till ungefär en miljon elbilar om året, uppger Vulcan Energy till den norska sajten Recharge (inte oss).

Annons
Annons
Rulla till toppen