Klart: Northvolts tredje gigafabrik hamnar i Tyskland

Svenska batterijätten satsar runt 40 miljarder kronor på nya fabriken Northvolt 3 som ska anställa 3 000 personer och ha en kapacitet för 1 miljon fordon.

Annons
Annons

Tysklands grönaste elnät finns enligt Northvolt i den tyska Heide-regionen i Schleswig-Holstein nordväst om Hamburg och söder om gränsen till Danmark. Här finns ett överskott av förnyelsebar energi från så väl lokal vindkraft som anslutningar till de danska och norska elnäten, menar man.

Därför ska den svenska batterijätten nu bygga sin tredje så kallade gigafabrik där. Northvolt ”Drei” (tyska för tre) ska stå tillräckligt färdigt för att kunna tillverka sina första batterier år 2025, är planen.

Det spelar roll hur vi producerar en battericell. Om du använder kol i din tillverkning så bäddar du in en hel del koldioxid i ditt batteri, men om vi använder ren energi kan vi bygga en mycket hållbar produkt. Vår filosofi är att nya energiintensiva industrier, som batteritillverkning, ska etableras i faktisk geografisk närhet till där den rena energin produceras, säger Northvolts vd Peter Carlsson i ett uttalande.

Fabrikssatsningen ska innebära omkring 3 000 nya jobb och på sikt ge Northvolt ytterligare 60 gigawattimmar (GWh) årlig tillverkningskapacitet – tillräckligt för ungefär en miljon elbilar. Med det har man i så fall nu över 170 GWh med kapacitet på gång i form av flera europeiska byggprojekt.

Förutom grön el ska Northvolts tyska batterifabrik också minska sin klimatpåverkan genom att fylla ”signifikanta volymer” av sitt råmaterialbehov med återvunna batterimetaller. Företaget har som mål att höja sin användning av återvunna material till 50 procent år 2030.

För att åstadkomma detta kommer en egen batteriåtervinningsfabrik byggas intill de övriga produktionsanläggningarna.

Hur stor summan som Northvolt investerar i Tyskland är avslöjas inte, men till Dagens Nyheter uppger företagets kommunikationschef Jesper Wigardt att det rör sig om ”cirka 40 miljarder kronor”.

Annons
Annons
Rulla till toppen