Nu har Northvolt börjat leverera batterier

Northvolt Ett i Skellefteå har som första europeisk batterifabrik inlett leveranser till en biltillverkare.

Annons
Annons

Den asiatiska dominansen inom batteritillverkningsindustrin är kompakt, men här i Europa satsar nu så väl privata och statliga aktörer hårt på att etablera batterifabriker.

Svenska Northvolt var tidiga när de tog sina första spadtag i Skellefteå 2018. Strax innan nyår 2022 färdigställde tillverkaren den första battericellen på fabriken.

Nu har Northvolt genomfört sina första ”skarpa” kommersiella leverans till en biltillverkare, rapporterar Bloomberg. Den milstolpen blev man därmed först med i hela Europa.

Vilken tillverkare Northvolt levererat batterierna till framgår inte, men Northvolt har avtal med så väl BMW och VAG som Volvo och Polestar. Batterierna ska i alla fall ha tillverkats enligt tidsplan, uppger en talesperson till Bloomberg.

Om Northvolt kan utmana de asiatiska batterijättarna återstår att se. Som Bloomberg också noterar har särskilt Kina knutit allt närmare band med gruvföretag i Afrika och Sydamerika de senaste åren för att säkra tillgången till råmaterial. Omvänt kan det försämra tillgången för tillverkare från andra länder.

Northvolt satte dock också igång med att återvinna elbilsbatterier på Hydrovolt i Fredrikstad, Norge – ett samriskföretag man har tillsammans med Hydro – under måndagen. Den norska batteriåtervinningsfabriken är Europas största, med en årlig kapacitet på 25 000 batterier.

Annons
Annons
Rulla till toppen