Norges elbilar alltmer eftertraktade – i Ukraina

Äldre norska elbilar exporteras för fullt – krigsdrabbade Ukraina är den största marknaden.

Norges elbilar alltmer eftertraktade – i Ukraina

Norska elbilar går hett åt i Ukraina, rapporterar bilnytt.no. Sedan tidigare går de många till Sverige och Polen men sedan några år tillbaka är Ukraina den hetaste marknaden för begagnade elbilar. Kriget i Ukraina har inte ändrat detta förhållande, tvärt om.

I år har 30 procent av elbilarna som exporterats från Norge hittils i år har gått krigsdrabbade Ukraina. 

Varför det, undrar ni kanske? Bensin och diesel är nämligen svårt att få tag på i Ukraina. Det eftersom tillgången på el just nu prioriteras av landet för att hålla tågen rullande. Det innebär också att man är snabbt är ute och återställer elnätet efter ryska attacker.

Distributionen av bensin och diesel är däremot högst begränsad och det mesta behöver gå till den ukrainska militärens maskiner och fordon. Vanligt folk måste därmed nöja sig med det som blir över, vilket har lett till att bensin och diesel numera ransoneras i Ukraina.

Intresset för Norges flotta av begagnade elbilar hart ökat snabbtg. 2017 exporterades endast 32 elbilar från Norge. 2021 steg siffran till sammanlagt 706 elbilar och under den första halvan av 2022 vara man redan nått över 1 204 elbilar – en ökning på 476 procent.

Norges elbilsboom började för tio år sedan och numera är drygt 80 procent av de nya bilar som säljs i Norge helt avgasfria. Importen från Norge började för drygt fem år sedan, då Sverige började importera de norska elbilarna.

Exemplet följdes av Polen, men nu är det alltså Ukraina som står för majoriteten av import – det sedan 2020, långt innan Rysslands invasion av landet i februari i år.

 
Bra att äldre elbilar kommer till nytta!
Ja
180
7
Nej
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.