Elkrisen: Billigare ladda elbilen med dieselkraftverk i vinter

Höga elpriser i vinter kan göra bensinbilar billigare än elbilar att köra. Att ladda elbilen med ett dieselkraftverk kan spara många kronor per mil.

Annons
Annons

Enligt en prognos som Stockholms Handelskammare tagit fram kommer elen med rörligt snittprisavtal att kosta över 7 kronor per kWh i januari. Det ger en elkostnad på 15–20 kronor per mil.

Trots dagens höga bränslepris kan milkostnaden bli lägre med en bensinbil, cirka 13 kronor per mil för en genomsnittsbil.

Även om diesel är betydligt dyrare än bensin kan det bli billigare att ladda sin elbil med ström från ett dieselkraftverk, än med ström från elnätet. Det visar en uträkning som sajten Carup gjort.

Ett dieselkraftverk drar 0,2 liter bränsle per kilowattimme. Med ett dieselpris på 24 kronor per liter kostar en kilowatt 4,80 kronor. Milkostnaden hamnar därför runt 10 kronor milen beroende på hur törstig bilen är.

Naturligtvis är det galet ur klimatsynpunkt att ladda sin elbil på detta vis. 

Ovanstående uträkning gäller om man har rörligt snittpris och med dagens bränslepriser. Den som har ett timprisavtal kan komma ner lägre i pris genom att ladda sin bil på natten. Oavsett avtal är det alltid bra om man kan ladda sin bil när elnätet är som minst belastat.

Annons
Annons
Rulla till toppen