Hur bra mår batterierna i din elbil? Testa gratis!

Handfasta tips och begränsat erbjudande: testa batterihälsan på din elbil helt kostnadsfritt!

Annons
Annons

Ett elbilsbatteri har normalt sett 85 procent kvar sin ursprungliga kapacitet efter 7-8 år och livslängden beräknas till cirka 20 år. Men med tre enkla tips kan man påverka batteriets kapacitet och möjlighet till längre räckvidd trots att det har några år på nacken.

Vill du veta hur din bils batterier mår? I samarbete med Carla.se, nordens första e-handel för elbilar, kan vi just nu erbjuda dig samma avancerade batteritest som de utför på alla sina elbilar. Läs mer om erbjudandet längst ner i denna aritkel!

Hur bra mår batterierna i din elbil? Testa gratis!

Det österrikiska företaget Aviloo har batteritestat flera tusen begagnade elbilar och kommit fram till att väldigt få batterier har låga värden. Bilar som är mellan 5–7 år har oftast över 90 procent av sin ursprungliga kapacitet.

Men biltyp, storlek på bilen samt hur du kör eller hur du laddar ditt batteri har betydelse. Den största minskningen av kapaciteten sker under bilens första år, sedan planar kurvan ut.

Vad kan man som bilägare göra för att elbilsbatteriet ska leverera en så hög kapacitet som möjligt, år efter år? Här kommer tre enkla tips!

1: Parkera bilen i ett varmt garage

Ett batteri fungerar i regel sämre när det är nedkylt. Men det slits även snabbare om det är för varmt. Parkera helst bilen på en plats där det är normal temperatur, gärna så nära rumstemperatur som möjligt. Då slipper batteriets temperatur skifta för mycket och det mår batteriet mycket bra av.

På vintern blir också räckvidden längre om bilen är uppvärmd före avfärd, vilket den är om den stått i garage. Står den ute är det en bra idé att se till så att laddningen avslutas direkt före avfärd och att man värmt upp kupén i förväg, samtidigt som den står ansluten till laddaren.

2: Ladda långsamt

Om du har möjlighet mår batteriet bättre av att laddas långsamt. Det sker till exempel när du laddar bilen med en laddbox över natten. En snabbladdning på en mack eller rastplats höjer snabbt temperaturen på batteriet som då slits mer i och med den onormala temperaturökningen.

3: Ladda aldrig 100 procent och låt aldrig batteriet ladda ur helt

De flesta elbilsbatterier mår sämre av att laddas fullt och det tappar även kraft om det laddas ur helt. Därför är rekommendationen att alltid ligga på mellan 20–80 procents laddning.


Vill du veta hur mycket kapacitet ditt elbilsbatteri har kvar?

I samarbete med Carla.se, nordens första e-handel för elbilar, kan vi just nu erbjuda dig samma avancerade batteritest som de utför på alla sina elbilar.

Anmäl dig nedan så kommer du få en testbox skickad till sig. Sedan får du under en vecka ladda och köra sin elbil enligt instruktioner från Carla.se.

Resultaten av batteritesterna får även vi på Recharge ta del av och framåt höst/vinter kommer vi att publicera dem tillsammans med en analys. Hur skiljer sig exempelvis kapaciteten sig mellan antal körda mil, ålder på bilen och givetvis modell och märke? Det blir mycket intressant läsning!

Det finns ett fåtal platser kvar, så boka ditt kostnadsfria batteritest* redan nu – innan någon annan hinner före!

Ta del av mer information och boka ditt batteritest via länken nedan:

BOKA BATTERITEST


* Carla reserverar sig för att alla bilmärken tyvärr inte är kompatibla med detta batteritest. De bilmärken/bilmodeller som är kompatibla med batteritestet finns presenterade i bokningsformuläret.

Annons
Annons
Rulla till toppen