Toyotas elbil räckviddsfloppar i test

Toyotas första renodlade elbil får svidande kritik i ett norskt test, där det framkommer att batterikapaciteten – och räckvidden – är en helt annan än tillverkaren uppgett.

Annons
Annons

Toyota ljuger om så väl den användbara batterikapaciteten som räckvidden för deras nya elbil bZ4X, menar norska Elbil24 som testat den.

Toyota bZ4X ”underpresterar när det gäller förbrukning, räckvidd, användbar batterikapacitet och vad vi kan kalla ärlighet – att uppfylla de löften Toyota ger om bilen”, skriver sajtens testare Fred Magne Skillebæk.

Anklagar Toyota för mörkning

Modellen som man testat är den fyrhjulsdrivna med en WLTP-räckvidd på 47 mil. Den siffran har dock norrmännen inte lyckats komma ens i närheten av, och man är övertygad om att det beror på att nettokapaciteten på Toyota bZ4X:s batteripaket är betydligt lägre än vad tillverkaren antytt.

71,4 kWh är siffran som Toyota tidigare uppgett. Om det gäller nettokapacitet (användbar), eller bruttokapacitet har man dock gett olika bud om, noterar Elbil24. Efter att ha laddat och räckviddstestat bZ4X två gånger för att vara säkra kommer man fram till att den användbar kapaciteten är 60 kWh, med en laddförlust på 2 kWh.

”Praktiskt taget hela utmaningen med Toyota bZ4X ligger i vad Toyota vägrar berätta för oss, som de vill hålla dold – nettoanvändbar batterikapacitet. För när detta inte är mer än 60 kWh kommer du aldrig att få 47 mil med en bZ4X. Inte ens en solig sommardag”, skriver Fred Magne Skillebæk.

28 mils vinterräckvidd ”inte otänkbar”

Kapaciteten är alltså betydligt mindre än Toyota antytt och resultatet av Elbil24:s första testrunda blev så dåligt att man valde att göra om det i soligare väder. Räckvidden ökade då från 30,7 mil med blött väglag till 31,8 i det torra, med en ”alldeles för hög” förbrukning på ungefär 19,5 kWh/100 km.

Då hade testbilen dessutom de mindre 18-tumsfälgarna i stället för de större 20-tummarna, som ger ett högre rullmotstånd.

Yttertemperaturen vid testtillfällena ska ha varit runt 8 grader Celsius, och testaren Fred Magne Skillebæk spår att strängare kyla hade kunnat ge en ännu sämre siffra.

”Det är på intet sätt otänkbart att detta kryper ner mot 28 mil”, skriver han.

Saknar batteriförvärmning

Inte heller snabbladdningen av bZ4X imponerade på Elbil24:s testare, även om resultatet inte blev lika nedslående. Bilen saknar batteriförvärmning vilket gjorde att paketet var kallt under testet. Den angivna maxeffekten på 150 kW blev därför snarare 112 kW.

Snitteffekten blev låga 35 kW när man laddade 0–80 procent, som tog 39 minuter. ”Jämförelseintervallet” 10–80 procent tog därmed relativt tröga 35 minuter för Toyota bZ4X.

Försenades av hjulproblem

Det nedslående testresultatet från Norge kommer bara en månad efter att Toyota kunde meddela att man återupptagit produktionen av bZ4X efter 4 månaders stopp. Då hade man till slut löst problemen med att bilen kunde tappa hjulen vid kraftiga inbromsningar.

Toyota Norge har ännu inte kommenterat Elbil24:s test men har lovat att återkomma till sajten när man tagit upp det med tillverkarens europeiska huvudkontor i Bryssel, Toyota Motor Europe.

Hela Elbil24:s utförliga test, där de rådande förhållandena också redovisas, hittar du i originalartikeln på deras sajt.

Annons
Annons
Rulla till toppen