Forskare: Hackade laddpunkter kan användas för attack på elnätet

Forskare på Sandia National Laboratory har upptäckt flera allvarliga säkerhetsbrister i dagens laddteknik för elbilar.

Forskare: Hackade laddpunkter kan användas för attack på elnätet
Dagens teknik för elbilsladdning har ofta stora it-säkerhetshål, som hackare kan utnyttja för att angripa såväl individer som, i värsta fall, samhället.

Dagens elbilsladdare saknar likt dagens bilar skydd från cyberangrepp, något som gäller såväl privata laddboxar som offentliga snabbladdare. Det är slutsatsen i en ny rapport från Sandia National Laboratory i USA.

Forskarna bakom rapporten har under fyra års tid granskat it-sårbarheten i laddinfrastrukturen för elbilar och laddhybrider. Utöver det har man också testat tio olika typer av elbilsladdare mer ingående.

Bristerna man upptäckt är många och allvarliga. Forskare har med en sändare lyckats göra intrång i en elbilsladdare på 47 meters avstånd och avbrytit laddningen för samtliga sju testade elbilar.

Just det kanske låter mer som ett busstreck, men det blir värre: Det går också att stjäla lösenord och kortuppgifter från bilägare som använder laddarna.

För en mer organiserad angripare med större resurser skulle det vara möjligt att göra ännu större skada.

– Kan elnätet påverkas av laddningsutrustning för elfordon? Absolut. Skulle det vara en utmanande attack att genomföra? Ja. Det är inom rimlighetens gräns för vad "bad guys" kan och skulle kunna göra inom de kommande 10 till 15 åren. Det är därför vi måste ligga steget före när det gäller att lösa dessa problem, säger Brian Wright, cybersäkerhet på Sandia National Laboratory i ett uttalande.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.