Volvo öppnar nytt teknikcenter – ska utveckla mjukvara till elbilar

Uppåt 600 anställda ska utveckla mjukvara till Volvos kommande elbilar.

Annons
Annons

För ett år sedan presenterade Volvo sina planer på en ”teknikhubb” i centrala Stockholm där 700 anställda bland annat ska utveckla teknik för bilförsäljning på nätet.

Stockholmskontoret kompletteras nu med en ”teknikhubb” i Krakow i Polen med 120 anställda. Här ska mjukvara till framtida elbilar utvecklas. 

”Det blir ett nyckelcenter för mjukvaruutveckling och kommer spela en avgörande roll i vår strategiska ambition att bli ett helt eldrivet märke 2030 och ledande inom teknologi”, skriver Volvo i ett pressmeddelande.

 Volvo (och Polestar) använder i dag Googles operativsystem Google Automotive i sina nyaste bilar. Men många kunder har klagat på buggiga funktioner. Satsningen i Polen kan tyda på att Volvo inte ser en framtid tillsammans med Google utan vill utveckla sitt egna operativsystem.

– Vår nya generation av Volvobilar kommer att vara mer än bara transport. De kommer att vara datorer på hjul, designade för att uppdateras trådlöst med ny programvara, säger Volvo Cars vd Jim Rowan i ett pressmeddelande och understryker att ”utöka våra interna mjukvaruutvecklingsmöjligheter är nyckeln till vår framtida framgång.”

Omkring år 2025 kommer Krakow-kontoret att växa till cirka 500–600 anställda.

Utöver Stockholm och Krakow har Volvo Cars även liknande ”teknikhubbar” i Lund i Sverige och i Bangalore i Indien. Det finns även ingenjörscentra i Shanghai i Kina och i Göteborg.

Annons
Annons
Rulla till toppen