Populära laddboxar får försäljningsförbud – Easee ska överklaga

Nu har Elsäkerhetsverkets dom fallit: Ladboxarna Easee Home och Easee Charge får försäljningsförbud. Cirka 100 000 av modellerna har installerats i Sverige. Företaget meddelar att man kommer att överklaga beslutet.

Annons
Annons

Två utav de tre Easee-laddboxar som hotades med försäljningsförbud av Elsäkerhetsverket har nu fått det, meddelar myndigheten. Easee Home och dess variant Easee Charge saknar en jordfelsbrytare eller ett likströmsskydd som uppfyller alla standarder som tillverkaren menar att den gör – och deklarerat utrustningen för.

– Tillverkaren har använt en elektronisk lösning av jordfelsbrytare istället för en elektromekanisk. Det finns en risk att jordfelsbrytaren inte alltid löser ut när och som den ska, säger Joel Lee Antman, inspektör vid Elsäkerhetsverket, i ett pressmeddelande.

Myndigheten: Redan installerade boxar måste åtgärdas

Modellerna är populära och myndigheten uppskattar att cirka 100 000 installerats redan i Sverige. Beslutet om ett försäljningsförbudet innebär att Easee nu måste återta laddboxarna från sina återförsäljare. Man är också skyldig att åtgärda brister på de laddboxar som redan installerats.

– Vi förstår att det finns en oro hos privatpersoner i den här frågan, men tillverkare som får den här typen av negativa besked brukar i regel vara snabba med att tillmötesgå de krav som ställs, säger Joel Lee Antman i ett pressmeddelande.

– Vi ser inte att det är en omedelbar fara. Men man måste ändå åtgärda de installationer som finns med ett kompletterande skydd, tillägger Per Samuelsson, avdelningschef på Elsäkerhetsverket, till Aftonbladet.

Den som köpt en av de säljstoppade laddboxarna ombeds kontakta antingen tillverkaren direkt eller återförsäljaren man köpt boxen genom.

Easee: Kommer att överklaga

Easee har svarat på förbudet och meddelat att man kommer att överklaga det samt begära inhibition mot förbudets omedelbara verkan för att få det borttaget.

– Vi håller inte med om beslutet och kommer att göra allt vi kan för att skydda våra kunder, partners och anställda. Vårt huvudfokus har alltid varit människor och säkerhet, säger företagets grundare och vd Jonas Helmikstøl i ett pressmeddelande.

Kunderna behöver inte göra någonting, menar Jonas Helmikstøl tvärtom Elsäkerhetsverkets uttalande. Easee framhåller även i pressmeddelandet att det ”inte har inträffat några incidenter som ligger till grund för det införda försäljningsförbudet”.

– Våra kunder kan fortsätta ladda säkert, som vanligt, och behöver inte göra någonting. Vi kommer att fortsätta kämpa mot detta beslutet och att arbeta för en grönare framtid och innovativa produkter, säger Jonas Helmikstøls uttalande.

Överklagandeprocessen hos Elsäkerhetsverket kan komma att ta ”flera månader”, enligt Easee, men begäran om inhibition ska behandlas av domstolen inom kort.

Annons
Annons
Rulla till toppen