Gasum och Scania etablerar ny biogasstation

I ett samarbete mellan Gasum och Scania byggs en ny tankstation för tankning av komprimerad biogas i Södertälje.

Annons
Annons

Under första halvan av 2024 etablerar Gasum en ny tankstation i Södertälje för komprimerad biogas. Den kommer att byggas vid trafikplats Södertälje Syd – en strategisk placering som möjliggörs av samarbetet mellan Gasum och Scania. 

Den nya tankstationen kommer att tillhandahålla flytande gas och komprimerad gas för såväl tunga transporter som mindre fordon. Det betyder att även personbilar kommer att kunna tanka med biogas, även kallad fordonsgas vid den nya tankstationen.

– Samarbetet med Scania är helt rätt ur alla perspektiv, berättar Sharareh Edström, Head of Business Traffic Sweden på Gasum.

– De ligger i framkant när det kommer till utveckling av gasdrivna lastbilar, och deras upplåtelse av mark för detta projekt illustrerar styrkan i ett gemensamt fokus på hållbara lösningar och trygg energiförsörjning i detta expansiva område.

I dag är det möjligt att tanka fordonsgas vid de befintliga stationerna i Järna och Älvsjö. Scania meddelar emellertid att dessa är på väg att avvecklas då den nya tankstationen för komprimerad biogas i Södertälje erbjuder förbättrad tillgänglighet och teknik. 

Den nya tekniken kommer att medföra snabbare tankning och en utökad kapacitet jämfört med de äldre stationerna. 

– Vi är glada att kunna bidra till att infrastrukturen för biogas byggs ut, tillägger Jonas Strömberg, Sustainable Transport Solutions Manager på Scania. 

– Den nya stationens strategiska läge mellan E20 och E4 gör att den kommer att få en viktig funktion i omställningen till ett hållbart transportsystem. Etableringen sker också bra i tiden för Scania, då efterfrågan ökar snabbt på flexibla transportlösningar med hög CO2-reduktion, vilket gör att våra biogasdrivna produkter blir alltmer populära. 

”Om inte detta lyckas finns inte Scania mer”
Annons
Annons
Rulla till toppen