Mazda MX-30 R-EV vill råda bot på räckviddsångest

Vi har varit på presslansering av Mazda MX-30 R-EV – en laddhybrid med wankelmotor och en räckvidd på 680 km. Så här upplevde vi bilen.

Annons
Annons

Var har ni varit?

– Vi har varit i Augsburg i Tyskland och provkört nya Mazda MX-30 R-EV. Bilmodellen i sig har funnits på marknaden en stund men inte som laddhybrid. Men det här är ingen vanlig laddhybrid, den har en wankelmotor som räckviddsförlängare. 

Förutom detta, vad mer är nytt med Mazda MX-30 R-EV?

– Det nya är att det är just en laddhybrid. Wankelmotorn är emellertid inte kopplad till hjulen utan endast kopplad till motorn och laddar den elektriska drivlinan med ström. Som ett elverk. De marknadsför bilen som en elbil för dig som vill slippa räckviddsångest. Även när batteriet är tomt får elmotorn ström av wankelmotorn, via en generator. 

– Med MX-30 R-EV riktar Mazda in sig på målgruppen som är ute efter en elbil men kanske tvekar då de bor i ett område där infrastrukturen inte riktigt passar att ha elbil. Man vill pendla i veckorna och kanske åka längre sträckor på helgen, utan att känna oro för räckvidden.

Varför kommer den nu?

– Det finns en rad anledningar. Dels berättar de att utvecklingen pågick under covid, vilket drog ut på utvecklingsprocessen. Det fanns även tekniska utmaningar som behövde benas ut innan Mazda kände sig redo att lansera bilen.

Hur var körupplevelsen?

– Bilen är välbyggd, den är snygg och körupplevelsen är väldigt linjär. Den känns som en elbil brukar, den accelererar raskt och har god väghållning. Wankelmotorn märks av när batteriet hamnar kring 50 procent, då kickar den i gång. Det låter som när kylen går i gång på natten, när man har lagt sig för att sova. Branschkollegan från Vi Bilägare, som delade bil med mig höll med, och liknade i sin tur ljudet vid en liten båtmotor. Så visst hörs det att det lilla elverket börjar snurra. 

Och varför wankelmotor som räckis?

– Visst finns det en historisk koppling här, som de även lyfte under presslanseringen. Men wankelmotorn är även kompakt och ger mycket effekt med mindre volym. Och Mazda har vidareutvecklat konceptet för att fungera som ”elverk” i denna applikation. Den här bilen nischas lite som ett nytt alternativ – en elbil som ska bota räckviddsångesten. Mazda MX-30 R-EV ses som det första steget – med wankelmotor som räckviddsförlängare. 

Annons
Annons
Rulla till toppen