Nya EU-regler kan ge dyrare bilservice

Det kan bli betydligt dyrare att serva bilen om de nya EU-reglerna DSA och DMA går igenom. M Sverige varnar för att reglerna skapar monopol och högre priser.

Annons
Annons

De nya reglerna kallas Data Services Act (DSA) och Data Market Act (DMA) och är bland annat tänkt för att ge en säkrare digital marknad. En del i detta är att hindra konkurrenter att ta del av data.

Fem organisationer inom bilbranschen går nu samman för att få till ett undantag i reglerna för bilbranschen så att fristående verkstäder kan ta ut och skicka tillbaka data till bilarna för att hitta fel och kunna släcka felkoder.

– Det vi oroar oss för är självklart integriteten. Det är bilägaren som ska äga och ha kontroll över den data som skapas. Men minst lika viktigt är att bilägaren ska ha tillgång till data för att fritt kunna välja var man ska reparera bilen, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig på M Sverige till ViBilägare.

Vidare skriver M Sverige, Däckspecialisternas Riksförbund, Däckbranschen, Fordonskomponentgruppen och Svenska Fordonsbranschen detta i en gemensam debattartikel:

”Det är också viktigt att däckverkstäder och bilägare fortsatt ska kunna byta däck och hjul utan koppling till fordonstillverkaren eller av det märkesauktoriserade verkstadsledet.”

De menar även att de nya EU-reglerna kan komma att slå ut bilverkstäder.

– Får vi inte en kompletterande lagstiftning är risken stor att vi ser en fortsatt utslagning, bilverkstadsdöd, på lands- och glesbygd, säger Lars Bergmark på Svenska Fordonsbranschen.

Den europeiska organisationen FIA har beräknat hur mycket dyrare det kan bli att serva sin bil.

– Omräknat till den svenska konsumenten så handlar det om cirka 1 000 kronor per bil och år. [År] 2050 är siffran upp emot tre gånger så hög, säger Caroline Drabe, vd för M Sverige.

Hennes kollega Tony Gunnarsson har en teori om varför reglerna är utformade som de är:

– Som jag uppfattar det är lagstiftningen kanske till mer för andra branscher och man har inte riktigt haft bilbranschen i åtanke. Det har trillat mellan stolarna, säger han till ViBilägare.

Annons
Annons
Rulla till toppen