Kris för Northvolt – snart tomt i kassan

Northvolt har gått back med 11 miljarder under årets första nio månader, rapporterar Dagens industri. Nu måste bolaget få in mer pengar.

Annons
Annons

Northvolt har inte lyckats hålla uppe produktionen av battericeller som utlovat – bara 13 MWh har levererats under tredje kvartalet mot tidigare 33,5 MWh.  

Enligt Northvolt beror produktionstappet på underhåll och uppgraderingar i fabrikerna, som ännu inte är färdigbyggda. Därför har Scania inte fått tillräckligt många battericeller till sin nya fabrik för batterimontering i Södertälje. Något som leder till lägre intäkter för Northvolt.

I en hemlig kvartalsrapport som Dagens industri kommit över framgår att Northvolt gjort en förlust på 10,8 miljarder under årets första nio månader.

Samtidigt gjorde Northvolt av med 18 miljarder kronor då kostnaderna ökat med 170 procent under perioden, vilket nu lett till en likviditetskris. Pengarna i kassan är snart helt slut.

– Vi bränner mer, men det är inte en väsentlig skillnad från vår plan, trots externa utmaningar. Det mesta av kapitalet används för investeringar och vi hade också avsatt ganska mycket för uppstarten i Skellefteå. Men det är klart att vi ser över våra kostnader och drar åt svångremmen för att säkerställa att vi inte hamnar i en likviditetsfälla, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Di.

Därför tar Northvolt megalån på 13 miljarder
Två dödsolyckor vid Northvolt i Skellefteå
Tyskt miljardstöd till Northvolt
Billigt saltbatteri utan kobolt från Northvolt
Annons
Annons
Rulla till toppen