Första elbilen med ”saltbatteri” i produktion

Den kinesiska elbilstillverkaren JAC står inför lanseringen av världens första massproducerade elbil utrustad med ett natriumjonbatteri.  De första leveranserna väntas ske i januari 2024, rapporterar...

Annons
Annons

Den kinesiska elbilstillverkaren JAC står inför lanseringen av världens första massproducerade elbil utrustad med ett natriumjonbatteri. 

De första leveranserna väntas ske i januari 2024, rapporterar CarNewsChina.

Företaget bakom denna saltade nyhet är Anhui Jianghuai Automobile (JAC), grundat 2023. Dess moderbolag är Anhui Jianghuai Automobile Group Holdings, som till hälften ägs av den kinesiska staten och till hälften av Volkswagen Group. 

Bilen på bilden har inget kommunicerat namn ännu men den är i grunden samma bil som Sehol E10X, en bil som visades upp på Shanghai Auto Show tidigare under 2023. 

I maj 2023 meddelade JAC sedermera att man lanserar märket Yiwei samt att man lämnar namnet Sehol – enligt uppgift döps kommande bilar till JAC eller Yiwei. Det spekuleras i att bilen får namnet Yiwei E10X, dock är detta inte bekräftat. 

Natriumjonbilen får ett cylinderformat batteripack, tillverkat och levererat av HiNa Battery. För övrigt lanserade Northvolt nyligen ett natriumjonbatteri, utan vare sig litium, nickel, kobolt eller grafit. Detta kan ni läsa om här.

Annons
Annons
Rulla till toppen