Solid state-batteri utmärkt i test

Volkswagen bekräftar upplyftande testresultat: Solid state-batteriet hade hela 95 procents kapacitet kvar efter motsvarande 50 000 mils körning.

Annons
Annons

Solid state ses som batteritekniken för framtiden. Detta tack vare att de kan ge längre räckvidd, snabbare laddning och hög säkerhet. Volkswagenkoncernens batteriföretag PowerCo är delägare i amerikanska QuantumScape som utvecklar solid state-litiummetallbatterier.

Efter flera månaders labbtester utförda av PowerCo i Tyskland avslöjas nu de positiva resultaten.

Målet i denna utvecklingsfas sades vara att battericellen skulle klara en kapacitetsförlust på 20 procent efter 700 laddningscykler. Detta överträffades med råge. Efter fler än 1 000 cykler hade solid state-batteriet från QuantumScape kvar en kapacitet på hela 95 procent. Lite beroende på bilmodell betyder det att elbilar kan köra mer än 50 000 mil utan märkbar räckviddsförlust.

– Detta är mycket uppmuntrande testresultat och en milstolpe på vägen mot serietillverkning av solid state-cellen, säger Frank Blome, vd på PowerCo och tillägger:

– Vi är övertygade om solid state-cellen och fortsätter att arbeta för fullt med vår partner QuantumScape mot serieproduktion.

Den testade, anodlösa solid state-cellen består av 24 skikt och motsvarar därmed redan den planerade seriecellen. Jagdeep Singh, grundare och vd för QuantumScape, säger att att man nu jobbar för att industrialisera denna teknik och få ut den så snabbt som möjligt på marknaden.

Testerna visar exeptionella resultat, men man har fortfarande en del arbete kvar att göra innan man är framme vid serieproduktion.

Annons
Annons
Rulla till toppen