EU godkänner historiskt stöd till Northvolt

Northvolts nästa fabrik är tänkt att byggas i Tyskland. Nu har EU godkänt Tysklands miljardstöd för att få det att bli verklighet.

Annons
Annons

Vi har tidigare kunnat rapportera om att Northvolt blivit lovade ett miljardstöd av Tyskland för att etablera sin tänkta fabrik i landet. Då var det dock inte klart om EU skulle godkänna det hela.

Med tanke på den något problematiska ekonomiska situation vi kunde rapportera om i slutet av förra året är nog pengarna efterlängtade.

Totalt är det ett direkt stöd på 700 miljoner euro (runt 7,8 miljarder kr) och garantier om totalt 202 miljoner euro (kring 2,3 miljarder kr), som EU nu alltså gott med på.

Enligt EU handlar det om att säkerställa att Northvolts satsning stannar i Europa. Detta efter att det kommit ut information om att Northvolt funderat på att etablera fabriken i USA istället.

Northvolt har planerat för flera nya batterifabriker runt om i världen. På bild ser ni Northvolts batterilabb i Västerås.

– Det tyska åtgärdspaketet på 902 miljoner euro är det första enskilda stöd som godkänts för att stoppa satsningar från att avledas från Europa, säger EU:s kommissionär för konkurrensfrågor Margrethe Vestager.

Detta är möjligt på grund av ett tillfälligt kris- och övergångsramverk. Totalt är det cirka 10,1 miljarder kronor som Northvolt ska få tillgång till.

Northvolts VD, Peter Carlsson, har dock sagt att satsningen i Nordamerika står kvar trots att den tyskafabriken ser ut att få grönt ljus.

Den tyska fabriken ska producera elbilsbatterier till mellan 800 000 och 1 miljon bilar beroende på fordonets batteristorlek.

Northvolt har i dag en fabrik i Skellefteå kallad Ett och en i Gdansk med namnet Dwa. Fabriken som är tänkt för Tyskland får då förstås namnet Drei. Man håller även på med en fabrik tillsammans med Volvo som då förstås är tänkt för Göteborg.

Annons
Annons
Rulla till toppen