Skatteverket gör förmånscyklar 25 % dyrare

Skatteverket har gjort en ny lagtolkning som innebär att det blir 25 procent dyrare att ha förmånscykel. Nu ska frågan avgöras i rätten.

Annons
Annons

Stockholms stad vill erbjuda sina 45 000 fast anställda förmånscyklar, vilket skulle göra det billigare för de anställda att skaffa en helt ny cykel. Planerna har grusats av Skatteverkets nya tolkning av hur förmånen ska beskattas.

Tanken var att köpa in cyklarna centralt och dra kostnaden på lönen före skatt – ett så kallat bruttolöneavdrag.

– Finessen med att låta anställda hyra en cykel skattefritt är att det blir mycket billigare än att hyra en cykel på den vanliga marknaden. Skatteverkets nya lagtolkning innebär att det argumentet försvagas, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Måste betala moms efter EU-dom

Efter en dom i EU-domstolen har Skatteverket gjort en ny lagtolkning som innebär att förmånscyklar inte längre ska vara momsbefriade. Det betyder att kostnaden för anställda blir 25 procent högre.

Stockholmn stads jurister har en annan syn på saken och därför kommer staden att begära ett så kallat förhandsbesked av Skatterättsnämnden för att klargöra rättsläget.

– Förhoppningen är att Skatteverket har begått en blunder. Vi behöver verkligen slå vakt om de verktyg som vi har tillgång till lokalt för att minska utsläppen, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Annons
Annons
Rulla till toppen