”Retrofuturistiska” Renault 5 E-Tech avtäckt

Under måndagen skedde den officiella avtäckningen av ”retrofuturistiska” Renault 5 E-Tech på bilsalongen i Genève, med motoralternativ samt räckviddssiffror.

Annons
Annons

Det första man slås av är de kulörta nyanserna, varav två är direkt inspirerade av färger ur Renaults katalog på 1970-talet.

Dessa heter Pop Yellow och Pop Green. En gristrande kvalitet i färgen ser till att du ”poppar” på fler än ett sätt. Övriga tre nyanser är Pearl White, Starry Black och Midnight Blue. 

– Vissa produkter är magiska. Det behövs inga långa diskussioner för att inse detta, säger Luca de Meo, vd för Renault Groupe, enligt Renaults pressrelease

– När ett företag återupptar tillverkningen av en sådan ikonisk modell gör man det med vördnad och kärlek. Detta är bra för framtiden, då det känns igen av kunderna som kan se den omsorg vi lagt ner i bilen.

Ett dilemma med elbilar har varit just avsaknaden av motorljud, och då framför allt ur säkerhetssynpunkt. Detta har Renault adresserat med ett så kallat VSP – Vehicle Sound for Pedestrians.

Tillsammans med artisten Jean-Michel Jarre har ett varningsljud tagits fram för att göra gångtrafikanter varse om att här kommer en elbil. Ljudet initieras i hastigheter över 30 km/h. 

Motoralternativen är beroende på marknad och är tre till antalet: 110, 90 och 70 kW. Batterialternativen är 40 respektive 52 kWh, med en angiven beräknad WLTP-räckvidd om 300 alternativt 400 km. 

En bagagekapacitet på 326 liter erbjuds samt möjligheter till V2L samt V2G, alltså teknik för att använda bilens ström till att strömförsörja externa elektriska enheter samt skicka tillbaka ström till elnätet. 

Ovannämnd teknik erbjuds inte på den svenska marknaden inledningsvis men väntas introduceras på sikt. Bilens konkurrenskraftiga pris startar kring 25 000 euro.

Lansering och pris för nya Renault 5
Annons
Annons
Rulla till toppen