Bosch: Omöjligt att elektrifiera alla bilar

Bosch har en dyster syn på elektrifieringen. ”Skulle ta 30-35 år, men det kommer inte att gå att elektrifiera alla bilar”, säger Bosch ordförande.

Annons
Annons

Bosch tillverkar inte bara hushållsmaskiner och verktyg – de är också världens största underleverantör till bilindustrin. Om du undrat varför många elektroniska funktioner som öppning av bakluckan med foten är så lika hos olika bilmärken är förklaringen oftast att systemet kommer ifrån samma källa.

Detta gör att Bosch har en stor insyn i bilindustrin. Deras vd Stefan Hartung berättar i en intervju med The Pioneer att försäljningen av elbilar kommer att öka, men också att elektrifieringen av bilflottan kommer att ta längre tid än många tror.

– Vi kommer att se en ytterligare ökning av elbilsförsäljningen, men det går i vågor.  Vi hör också från fordonstillverkarna att stegringen kommer att gå långsammare än vad som tidigare antagits.

I dag tillverkas 90 miljoner bilar årligen. Det gör att det kommer ta lång tid att ersätta alla befintliga avgasbilar med elbilar.

– Om vi omedelbart skulle konvertera allt vi för närvarande har i produktion skulle vi behöva omkring 16 år för att ersätta hela fordonsflottan. I verkligheten fortsätter avgasbilar att tillverkas parallellt.

– Det kommer att ta mer än dubbelt så lång tid, minst 30 till 35 år, att elektrifiera alla bilar världen över. Men det kommer aldrig att bli så. Alla bilar kommer inte att vara elektriska i framtiden, säger Stefan Hartung till The Pioneer.

Annons
Annons
Rulla till toppen