Teslas Sverigechef bryter tystnaden

Det har varit tyst från Teslas håll kring IF Metall-strejken som bröt ut i oktober 2023. Nu uttalar sig Teslas Sverigechef för första gången.

Annons
Annons

Det är fem månader sedan IF Metall-strejken mot Tesla bröt ut. Från Teslas håll har det varit relativt tyst – det enda som har rapporterats om är tillsynes kreativa lösningar på hur Tesla kringgår såväl sympatistrejker som rena blockader. Nu uttalar sig Tesla för första gången. 

– Det finns inte något som helst tryck internt på att införa kollektivavtal och med tanke på att det är frivilligt och att våra anställda har fina förmåner och ersättningar som de är nöjda med har vi nyttjat vår lagliga rätt att inte skriva på, säger Teslas Sverigechef Jens Stark, till Dagens Industri.

I en artikel från Arbetsvärlden, publicerad i slutet på januari, svarade vd:n och pr-experten med bakgrund inom politik och fackliga frågor, Nisha Besara, på frågor om den utdragna processen. 

– För Tesla kan det få konsekvenser långt utanför Sverige att teckna kollektivavtal, de har allt att vinna på att fortsätta hålla emot. 

– Annars kan det komma krav på att teckna kollektivavtal i andra länder, där det inte är lika ordnat som här. Om man har en global policy mot kollektivavtal så struntar man i att det är unikt i Sverige.

Jens Stark understryker att de har kunnat hålla i gång sin verksamhet trots den pågående strejken.

– Vi har lyckats hålla i gång både sälj-, leverans- och serviceorganisationerna som vanligt, säger han till Dagens Industri.

Annons
Annons
Rulla till toppen