Så ska Kia bryta mallen med ”nyskapande” K4

Kommande Kia K4 ska enligt tillverkaren sätta en ny designstandard och är en ”fusion av teknik, färg och material”. Är det mest stora ord?

Annons
Annons

Med Kia K4 vill den sydkoreanska tillverkaren visa nya framsteg inom fordonsdesign, bland annat med en interiör som omfamnar samtliga i stället för att fokusera på föraren. 

Här menar Kia att man har anammat sin designfilosofi ”Opposites United” som ”sammanför rena facetterade ytor och tekniska detaljer i ett djärvt sammanhängande uttryck”, enligt Kias designchef Karim Habib. 

Förutom ”Opposites United” pratar man även om konceptet ”Twist Logic”. Det gäller att hålla tungan rätt i mun här och hålla isär begreppen. Kia förklarar detta enklast genom att man bemöter vissa logiska lösningar och ytor på ett mindre konventionellt sätt – detta för att skapa en säregen produkt som skiljer sig i en generativ samtid. 

– Varje aspekt stärker ytterligare relationen mellan varumärke och design, tillägger Karim Habib, enligt ett pressmeddelande.

Med designelement som strålkastare integrerade i lister och vertikala lampor i ytterkant strävar Kia efter ett designkoncept som liknar inget annat. Detta gäller även interiören. 

Man har minimerat antalet fysiska knappar – och går helt emot exempelvis Volkswagens växande motreaktion – och samtidigt skapat en miljö som välkomnar utan att ge känslan av att en ”maskinell förarcockpit”, som Kia beskriver det. 

Fler detaljer kommuniceras i samband med den globala världspremiären i New York den 27 mars, på New York Auto Show. Om Kia K4 lanseras i Europa framgår emellertid inte. 

Vi lägger ingen värdering i de stora orden och uttrycken utan låter dig bilda en egen uppfattning. Vad tycker du? Är Kia K4 verkligen så nyskapande?

Annons
Annons
Rulla till toppen