Äntligen provkörd: VW ID.3

Kan den här eldrivna Golfklassaren vara bilen som gör eldrift till det nya normala? Vi kör en produktionsklar ID.3 för att ta reda på det.

Annons
Annons

Volkswagen ID.3 är en elbil som vill bli accepterad som mainstream. Den första modellen att bära VW:s undermärke ID har ambition att få till bedrifter som kan mäta sig med Bubblans och den första Golfens. VW-märkets nya vd Ralf Brandstätter säger att att målsättningen är att sälja ”miljontals bilar per år” på den globala marknaden. 

För att göra det måste bilen övertyga köparna om att bortse från många fulländade förbränningsmotoriserade konkurrenter, inklusive den förträffliga nya Golf 8. Men Volkswagen är säkra på att elbilar är på väg att bli stort och är i färd med att spendera uppemot 100 miljarder kronor på ett utökat utbud av ID-modeller för att försäkra sig om att vara med i spelet när försäljningen börjar skjuta i höjden. Målet? Att sälja tre miljoner elbilar till år 2025.

Det här är andra gången journalister har fått köra bilen som vill ersätta Nissan Leaf på toppen av elbilarnas globala försäljningslistor och introducera elbilslivet till de stora massorna. De första körintrycken kom från en kamouflerad, tidig prototyp som gav en hint om bilens potential. Men den var inte lika välpolerad som det här produktionsklara exemplaret. 

I tillägg till att uppleva bilen på allmänna vägar har vi också satt ID.3 på prov vid VW:s utvecklingscenter i Wolfsburg – ett av de hårdaste testerna en bil kan utsättas för. Här finns en kombination av höghastighetsbanor med doserade kurvor, utmanande väghållningsbanor, simuleringar av ojämna vägar och en stor halkbana.

Äntligen provkörd: VW ID.3
Föraren har två digitala skärmar för instrument och infotainment, och välavstämd, intuitiv styrning.

Eftersom lanseringen av ID.3 har hämmats av envisa mjukvaruproblem har VW beslutat sig för att börja sälja bilen utan vissa funktioner, inklusive den App Connectfunktion som används för att köra Apple Car Play och Android Auto. Tidiga köpare kommer också att tillfälligt få klara sig utan några av AR-funktionerna i head up-displayen.

Dessa båda funktioner kommer att återföras med hjälp av mjukvaruuppdateringar, så fort ingenjörerna känner sig säkra på att mjukvaran kan hjälpa förarna på ett tillförlitligt sätt. 

Trots de stora mjukvaruproblemen har VW-chefen Ralf Brandstätter bekräftat att bilen ska börja levereras i Europa i september, och ID.3 kommer då att indirekt ersätta den tidigare elbilen e-Golf.

Den nya modellen är 23 mm kortare, 20 mm bredare och 96 mm högre än den nya, åttonde generationen Golf, men dess hjulbas är 129 mm längre vilket indikerar att den har bättre innerutrymmen. Den rullar också på mycket större fälgar – basversionen får 18-tummare – och de kan bli upp till 20 tum beroende på modellvariant. 

Trots att bilen är relativt hög har den imponerande aerodynamiska egenskaper, bland annat tack vare optimerade hjul, en nästan helt sluten front, en läpp längst bak på ”motorhuven” som styr vinden mer effektivt över vindrutan, ett slätt underrede och en stor kåpa med en inbyggd spoiler över bakrutan. Allt det här ger ID.3 lägre luftmotstånd än Golf med ett cW-värde på 0,267.

Äntligen provkörd: VW ID.3
ID.3 är den första bilen av många som ska baseras på VW:s nya MEB-plattform.

ID.3 bygger på VW-gruppens nya MEB-plattform – en mångsidig struktur som kommer att utgöra basen för ett brett utbud av nya eldrivna bilar och skåpbilar från koncernens olika varumärken inklusive Audi, Seat och Skoda. Som en del i ett samarbete med Ford kommer plattformen även att utgöra grunden för helelektriska Fordmodeller. 

ID.3 använder den minsta varianten av MEB-plattformen och de första versionerna som kommer ut ska alla ha en bakmonterad elmotor i en form som känns igen från den ursprungliga Bubblan.

Kunderna kommer att kunna välja mellan 150 och 204 hästkrafter, även om samtliga tre modellvarianter som når marknaden i Sverige först kommer att ha 204 hästkrafter och 310 Nm, som skickas till bakhjulen genom en växellåda med fast utväxling. Tillsammans med de två motorversionerna får kunderna också välja mellan tre olika batteripaket: 48 kWh (för en räckvidd på 33 mil), 58 kWh (42 mil) och 77 kWh (55 mil).

VW har dragit maximal nytta av paketeringsfördelarna med drivlinan i ID.3 för att skapa en rymlig interiör med en mångsidighet på nivå med en liten minibuss. Det är genomgående rymligt och luftigt, även om vi inte riktigt tror på de som hävdar att den erbjuder lika bra logi som en Passat. Det höga golvet innebär att man sitter ganska högt, och de tunt stoppade stolarna är mer upprätta än de i en konventionell bil.

Äntligen provkörd: VW ID.3
På grund av mjukvaruproblem kommer de första bilarna som säljs sakna vissa funktioner i infotainmentsystemet.

Lastutrymmet påverkas också av paketeringen av elmotorn, vilken skapar en hög lasttröskel. Det 385 liter stora lastutrymmet är däremot lite större än det i den nya Golfen.

Instrumentbrädans unika design är enkel och avskalad, med ett tydligt fokus på funktion och användarvänlighet. De digitala instrumenten huserar i en liten, fristående skärm framför föraren och infotainmentsystemets funktioner styrs via en standardmonterad tiotums pekskärm ovanför luftutblåsen.

De flesta funktionerna, även de på den manuellt justerbara ratten, styrs via pekkänsliga knappar. Precis som i Golf används så kallade sliders för att justera ljudvolym och temperatur.  

Även om byggkvaliteten lever upp till den höga standard vi förväntar oss av VW gör materialen inte det. Det finns några paneler gjorda i trevliga material på instrumentbrädan, men det finns också hård plast på många ställen i kupén. Det här är en tydlig utgiftssparande åtgärd som VW gjort för att kompensera för det dyra batteriet.

De tre modellversionerna som kommer till Sverige först heter ID.3 1st, ID.3 1st Plus och ID.3 1st Max. Alla har samma drivlina och batteri (det mellanstora på 58 kWh), men har olika nivåer av utrustning.

Äntligen provkörd: VW ID.3
Bagaget rymmer 385 liter innan baksätet fälls, men lasttröskeln är hög.

Det obligatoriska fotgängarvarningsljudet som dikteras av EU-regleringar är påslaget i farter upp till 20 km/h. 

För att börja köra trycker man på startknappen på sidan av rattstången. Ett avlägset surrande ljud från olika elektroniska komponenter skvallrar då om att bilen är igång. Sedan vrider man på växelväljaren. Den opererar i två riktningar: framåt för att välja Drive och för att ändra nivån på bromskraftåtervinningen, och bakåt för att välja neutralen och backväxeln.

Växelväljaren är monterad högt upp på en utbyggnad av instrumentdisplayen och har ett utseende som liknar det i BMW i3. Placeringen frigör utrymme för två hyfsat stora mugghållare och förvaringsfack. När man petar till på gaspedalen sätter bilen skyndsamt fart. Den snabba responsen får ID.3 att kännas mycket lättare än den angivna tjänstevikten på 1 720 kg och ger bilen kraftfull acceleration, givet den återhållsamma toppeffekten på 201 hästkrafter.

VW har fortfarande inte publicerat någon officiell 0–100-tid, även om vd:n Ralf Brandstätter menar att den är ungefär lika snabb som en Golf GTI, som klarar sprinten på 6,2 sekunder. Toppfarten är begränsad till 160 km/h.

Den ögonblickliga responsen från elmotorn definierar bilens prestanda och den fasta utväxlingen gör att accelerationen är helt linjär och orubblig upp till motorvägshastighet, där en kombination av rull- och luftmotstånd börjar utmana den i övrigt imponerande accelerationen.

I växelläget Drive rullar ID.3 utan något märkbart mekaniskt motstånd när man lyfter foten från gaspedalen och det känns som att den kan rulla oändliga avstånd när vägen är plan. När man i stället väljer Battery Mode aktiveras den regenerativa bromsfunktionen som gör att bilen i de flesta fall kan köras helt utan att föraren behöver använda bromsarna, samtidigt som den hela tiden skördar rörelseenergi som sedan sparas i batteriet. Bromspedalen känns konsekvent, fast och förtroendeingivande när den väl används.

Äntligen provkörd: VW ID.3
Åkkomforten är god och förfiningen hög. Bilen accelererar snabbt upp till motorvägsfart.

Det obligatoriska fotgängarvarningsljudet som dikteras av EU-regleringar är påslaget i farter upp till 20 km/h. Utöver det är är ID.3 väldigt förfinad, med en i stort sett ljudlös drivlina. Resultatet är att vind- och vägljud är mer märkbara än i en motsvarande bil med förbränningsmotor. Båda är däremot väldämpade, vilket bidrar till den trevliga känslan. 

En viktig fördel med ID.3:s elbilsspecifika plattform och den bakmonterade motorn är den mängd utrymme som är tillgängligt framtill, som i sin tur för med sig en enastående vändcirkel på endast 10,2 meter. Det har stor inverkan på bilens dynamik och ger den en lätthanterlig karaktär samtidigt som den är helt intuitiv i vart och ett av körlägena: Eco, Comfort, Sport och Individual.

Överkomliga elbilar blir inte mycket bättre än så här. ID.3 är utomordentligt lättmanövrerad – bättre än nya Golf – och har en lockande ivrighet i sina rörelser som låter den smita in i och ut ur trånga utrymmen och sedan stanna och svänga in på parkeringsplatser med en beundransvärd vighet.

I högre hastigheter går den genom kurvorna på ett förutsägbart och lugnt sätt. Den bakmonterade elmotorn ger ID.3 en villig balans när den körs hårt.

Batteriets placering i golvet gör att den nya VW:n har mycket lägre tyngdpunkt än konventionella bilar och trots vikten är chassirörelserna väl kontrollerade med fast dämpning. Bakhjulsdriften ihop med den ögonblickliga kraften ger utmärkt fäste och bra fart ut ur snäva kurvor, utan att styrningen behöver påverkas av drivlinans krafter.

Styrningen har variabel utväxling och är lätt vid långsam körning men det byggs upp vikt i ratten när bilen körs hårdare. Även om den elektromekaniska styrningen har en tilltalande skärpa och direkthet hade det inte skadat med bättre självcentrering och känsla.

Äntligen provkörd: VW ID.3
Den svarta bakluckan gör ID.3 lätt att känna igen. Och visst ser bilen trevlig ut!
Äntligen provkörd: VW ID.3
(KLICKA FÖR STÖRRE)

Dyrare modeller får ännu mer kraftfull 125 kW-laddning, som kortar ned laddtiderna ytterligare.

ID.3 är standardutrustad med passiva dämpare och 18-tumshjul, men vårt kraftigt extrautrustade testexemplar hade både adaptiva dämpare och 20-tumshjul med Continental Eco Contact-däck i 215/45-profil. Den var tungt dämpad med fast retur, men kändes lugn och var bra på att ta upp ojämnheter på vägarna runt VW:s högkvarter i Tyskland – även om den ibland blev påkommen av tvärgående skarvar och sliten asfalt, vilka störde den annars bestående känslan av lugn. 

Allt det här gör att det finns många anledningar att köpa en ID.3. Men du kommer inte långt utan att regelbundet fylla upp bilens energiförråd.

Modellen vi kör här, med det mellanstora batteriet på 58 kWh, kan laddas med 11 kW växelström eller 100 kW likström. VW hävdar att det senare är tillräckligt för att tillföra 30 mils räckvidd på 30 minuter. Dyrare modeller får ännu mer kraftfull 125 kW-laddning, som kortar ned laddtiderna ytterligare. 

Om du har bestämt dig för att elbilar är din grej – och kanske även om du inte har det – borde ID.3 stå med på din lista över tänkbara alternativ. Dess inneboende mångsidighet och den angivna räckvidden betyder att den borde passa bra för de flestas dagliga bilbehov, så länge du har tillgång till elektricitet.

Bortom det levererar ID.3 en lättfotad körupplevelse med enastående manöverbarhet och en välpolerad åkkomfort. Den är mogen på ett typiskt VW-sätt: det är en elbil vars ingenjörskonst är central för dess lockelser.


ID.3 1ST

Pris: 409 900 kr före premie, 2 000 kWh snabbladdning ingår
UTRUSTNING:

• Elmotor på 204 hk 

• Batterikapacitet 58 kWh (räckvidd upp till 420 km enl. WLTP)

• Acceleration 0–100 km/h på 7,5 sekunder

• Navigation inkl. digital radiomottagning, DAB+

• Pedalställ i borstat stål, ”Play and pause”

• Speciell dekor på C-stolpen bakom bakdörrarna

• Lättmetallfälgar 18 tum

• Textilmattor

• Parkeringssensorer fram och bak

• LED-strålkastare

• 2-zons automatisk klimatanläggning

• Adaptiv farthållare, ACC och hastighetsbegränsare

• Nödbromsassistent, Front Assist, inkl. fotgängaridentifiering och cyklistidentifiering.

• Filhållningsassistent, Lane Assist

• Ytterbackspeglar elektriskt inställbara och uppvärmbara

• Eluppvärmda spolarmunstycken för vindrutan

• Multifunktionsratt i läder, uppvärmbar

• Uppvärmbara framstolar med armstöd

• Tygklädsel ”Fragments”

• Trådlös App-Connect

’• USB-C-uttag, två stycken fram, för laddning och dataöverföring 

• Infotainmentskärm 10 tum

• Röststyrning på svenska, med fasta kommandon

• Keyless start

• Bluetooth handsfree

• Mittkonsol med två mugghållare fram och två stycken USB C-uttag.

• DC-laddare 100 kW

• Laddkabel typ 2, mode 3, 16 A

• Publik laddning 2 000 kWh

• Värmepump

• Fällbart delat ryggstöd bak

 

ID.3 1ST PLUS

Pris: 471 900 kr före premie, 2 000 kWh snabbladdning ingår
UTRUSTNING:

• Elmotor på 204 hk

• Batterikapacitet 58 kWh (räckvidd upp till 420 km enl. WLTP)

• Acceleration 0–100 km/h på 7,5 sekunder

• Navigation inkl. digital radiomottagning, DAB+

• Pedalställ i borstat stål, ”Play and pause”

• Speciell dekor på C-stolpen bakom bakdörrarna

• Lättmetallfälgar 19 tum

• Mörktonade rutor bak

• Backkamera

• Silverlackerade designelement exteriört

• Ambientebelysning med välkomstsignatur

• Designstolar med armstöd fram, uppvärmbara

• Tygklädsel ”Flow”

• Textilmattor

• Parkeringssensorer fram och bak

• Två stycken USB C-uttag fram för laddning och dataöverföring, och två USB-C uttag för laddning bak.

• LED Matrix-strålkastare inkl. ”hälsningsfunktion” och automatiskt halvljus samt Dynamic Light Assist 

• LED-bakljus med animerande signatur

• 2-zons automatisk klimatanläggning

• Adaptiv farthållare, ACC och hastighetsbegränsare

• Nödbromsassistent, Front Assist, inklusive fotgängaridentifiering och cyklistidentifiering.

• Filhållningsassistent, Lane Assist

• Ytterbackspeglar elektriskt inställbara, uppvärmbara och infällbara.

• Backspegel på passagerarsidan med nedvinklingsfunktion när backväxeln läggs i

• Eluppvärmda spolarmunstycken för vindrutan

• Multifunktionsratt i läder, uppvärmbar

• Automatiskt avbländbar innerbackspegel

• Mittkonsol med förvaringsfack med jalusi fram

• Trådlös App-Connect

• Infotainmentskärm 10 tum

• Röststyrning på svenska med fasta kommandon

• Keyless Access, nyckelfri start, upplåsning och låsning. Startknapp på rattstången

• Bluetooth handsfree

• DC-laddare 100 kW

• Laddkabel typ 2, mode 3, 16 A

• Publik laddning 2 000 kWh

• Värmepump

• Delbart baksäte med genomlastningslucka

• Separata armstöd på insidan av båda framstolarna

ID.3 1ST MAX

Pris: 532 900 kr före premie, 2 000 kWh snabbladdning ingår
UTRUSTNING:

• Elmotor på 204 hk

• Batterikapacitet 58 kWh (räckvidd upp till 420 km enl. WLTP)

• Acceleration 0–100 km/h på 7,5 sekunder

• Navigation inkl. digital radiomottagning, DAB+

• Augmented Reality, Head up-display

• Högtalare fram och bak, 6 stycken, + 1 centerhögtalare i ­instrumentpanelen

• Pedalställ i borstat stål, ”Play and pause”

• Speciell dekor på C-stolpen bakom bakdörrarna

• Lättmetallfälgar 20 tum

• Mörktonade rutor bak

• Backkamera

• Silverlackerade designelement exteriört

• Panoramatak i glas

• Ambientebelysning med välkomstsignatur

• Komfortstolar med armstöd fram, elinställbara, uppvärmbara

• Textilklädsel ”Flow”

• Textilmattor 

• Parkeringssensorer fram och bak

• Mittkonsol med pianosvart dekor. Två mugghållare fram och jalusi samt två stycken USB C-uttag.

• LED Matrix-strålkastare inkl.”hälsningsfunktion” och automatiskt halvljus samt Dynamic Light Assist

• LED-bakljus med animerande signatur

• 2-zons automatisk klimatanläggning

• Automatiskt avbländbar innerbackspegel

• Adaptiv farthållare, ACC och hastighetsbegränsare

• Nödbromsassistent, Front Assist, inklusive fotgängaridentifiering och cyklistidentifiering.

• Filhållningsassistent, Lane Assist

• Döda vinkel varnare, Side Assist

• Ytterbackspeglar elektriskt inställbara, uppvärmbara och infällbara.

• Backspegel på passagerarsidan med nedvinklingsfunktion när backväxeln läggs i

• Eluppvärmda spolarmunstycken för vindrutan

• Multifunktionsratt i läder, uppvärmbar

• Två stycken USB C-uttag fram för laddning och dataöverföring, och två USB-C uttag för laddning bak.

• Pianosvarta dekorinlägg på dörrsidorna

• Trådlös App-Connect

• Infotainmentskärm 10 tum

• Röststyrning på svenska

• Keyless Access, nyckelfri start, upplåsning och låsning. Startknapp på rattstången.

• Bluetooth handsfree

• DC-laddare 100 kW

• Laddkabel typ 2, mode 3, 16 A

• Publik laddning 2 000 kWh

• Värmepump

• Delbart baksäte med genomlastningslucka

• Dubbelt lastrumsgolv i bagageutrymmet (näst intill plan ilastning)

• Mittarmstöd

KONKURRENTER

Den som letar efter en medelstor elbil med skaplig räckvidd kommer faktiskt ha en hel del att välja på framöver. Här är sex tänkbara konkurrenter till ID.3.

Äntligen provkörd: VW ID.3

Tesla Model 3 Standard Range Plus

Pris: Från 559 900 kr
Batteri: 50 kWh
Räckvidd: 409 km
Max laddeffekt: 250 kW
Fartresurser: 0–100 km/h 5,6 sek, toppfart 225 km/h

Äntligen provkörd: VW ID.3

Nissan Leaf e+

Pris: Från 461 500 kr
Batteri: 62 kWh
Räckvidd: 385 km
Max laddeffekt: 100 kW
Fartresurser: 0–100 km/h 7,3 sek, toppfart 157 km/h

Äntligen provkörd: VW ID.3

Peugeot e-208

Pris: Från 419 900 kr
Batteri: 50 kWh
Räckvidd: 339 km
Max laddeffekt: 100 kW
Fartresurser: 0–100 km/h 8,1 sek, toppfart 150 km/h

Äntligen provkörd: VW ID.3

Polestar 2

Pris: Från 659 000 kr
Batteri: 78 kWh
Räckvidd: 470 km
Max laddeffekt: 150 kW
Fartresurser: 0–100 km/h 4,7 sek, toppfart 250 km/h

Äntligen provkörd: VW ID.3

Hyundai Kona Electric Long Range

Pris: Från 409 900 kr
Batteri: 67,5 kWh
Räckvidd: 484 km
Max laddeffekt: 77 kW
Fartresurser: 0–100 km/h 7,9 sek, toppfart 167 km/h

Äntligen provkörd: VW ID.3

BMW i3

Pris: Från 419 200 kr
Batteri: 42,2 kWh
Räckvidd: 308 km
Max laddeffekt: 49 kW
Fartresurser: 0–100 km/h 7,3 sek, toppfart 150 km/h


BUDGETBILEN ID.1 KOMMER ÅR 2023

Äntligen provkörd: VW ID.3

Volkswagen jobbar med att ta fram en produktionsversion av konceptbilen ID Entry, en småbil som ska stå längst ned i ID-hierarkin. Den ska enligt uppgift få namnet ID.1, och bli en ersättare till VW e-Up när den börjar produceras år 2023.

Den ursprungliga planen var att bilen skulle få sin egen lågprisplattform och drivlina utvecklad av Seat och Volkswagengruppens kinesiska partner JAC Automobile, men utvecklingsarbetet har nu flyttat till Volkswagens egna lokaler. 

En annan modell som är under utveckling, men som ännu inte är bekräftad, är produktionsversionen av den hemlighetsfulla ID Ruggdzz.

Den Land Rover Defenderliknande terrängbilen bildar en del av vad källor kallar ett ”ikonprojekt” för att etablera ”ett utbud av ID-modeller med samma tidlösa och klasslösa kvaliteter som den ursprungliga Bubblan”. Skapad för att konkurrera med Mercedes EQB sägs det att den ska få grovhuggen design och antingen fem eller sju sittplatser. Källor antyder att toppversionen av modellen kommer att ha en tvåmotorig drivlina och fyrhjulsdrift. ID Ruggdzz väntas gå i produktion under år 2023, som en av 30 ID-modeller som planeras till år 2025.

Planer för en eldriven uppföljare till lyxbilen Phaeton har det blivit tyst om, men källor i Wolfsburg säger till tidningen Autocar att modellen inte är skrotad.

”Det finns fortfarande idéer om en flaggskeppsmodell, men det är inte prioriterat. Våra ingenjörsresurser är fokuserade på volymmodeller för närvarande”, sade en insider till tidningen. Under tiden har startupföretaget e.Go Mobile övergett sina planer på att skapa en produktionsversion av ID Buggy, efter att företaget gått i konkurs. Planer på att i stället bygga bilen på Volkswagen-ägda Karmann diskuteras för närvarande. 


VW-chefen om R-version:
”Något vi tittar på”

En bråttomvariant av ID.3 kan bli aktuell när VW banar väg för ett brett utbud av elbilar.

Äntligen provkörd: VW ID.3

Chefer på Volkswagen är nära att spika planer på en snabb, R-märkt variant av den nya elbilen ID.3. Källor antyder till tidningen Autocar att fartmonstret ska lanseras under år 2024.

ID.3 R är en skapelse signerad Volkswagens prestandabilsdivision och är tänkt att göra kopplingen tydligare mellan märkets rekordsnabba prototyp ID.R och det oerhört viktiga kommande utbudet av ID-modeller för gatbruk.

Volkswagens utvecklingschef Frank Welsch säger till Autocar att ID.3 R är ”något vi tittar på”, och lägger till att man ”gillar idén, men måste bestämma om marknaden är redo att acceptera en sådan modell”.

Enligt Welsch skulle den föreslagna R-versionen vara toppen av ID.3-utbudet och kunna vara den enda prestandaversionen av bilen. Volkswagens planerade elbilsspecifika prestandamärke, GTX, kommer inte att användas på ID.3, eftersom det är reserverat för bilar med dubbla motorer och fyrhjulsdrift. Medan det kommer att passa den större suvmodellen ID.4 kommer ID.3 att lanseras med enbart en motor och bakhjulsdrift.

”ID.3 kan få fyrhjulsdrift, men det är osannolikt att den får det under den första generationen”, säger Welsch. ”Det kommer inte någon GTX-variant, men vi har fortfarande inte bestämt om det blir någon bakhjulsdriven R-modell.” Förra året sade Welsch att en sådan modell ”skulle behöva en prestandamotor och fyrhjulsdrift”.

Den mest kraftfulla av de kommande ID.3-modellerna får 204 hästkrafter, medan den planerade R-versionen förväntas ha minst 300 hästkrafter. De komponenter som skulle krävas för en ID.3 R skulle kunna möjliggöras av de utvecklingar inom elbilstekniken som troligen kommer att ske fram till 2024.

R-chefen Jost Capito berättade nyligen för Autocar att de jobbade med Volkswagens motorsportavdelning för att se vilken teknik från prestandabatterierna i ID.R som skulle kunna användas i produktionsbilar.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen