Franska presidenten borde ha åkt elbil – eller åtminstone laddhybrid

Det vore förmodligen otänkbart för en fransk president att åka en icke-fransk bil. Citroën har länge varit en favorit bland de franska presidenterna, ända sedan DS-modellen räddade livet på Charles de Gaulle med sin gashydrauliska fjädring.

När nyvalde Emmanuel Macron gjorde sitt första officiella framträdande som president stod han och vinkade till folket i en specialanpassad DS 7 Crossback med öppningsbart tak. DS är Peugeot/Citroën-koncernens lyxmärke, och just nu läggs miljardbelopp på att marknadsföra det nya märket över hela världen.

Ur ett franskt perspektiv är det alltså inte så konstigt att Macron åkte en lyxig suv. Men ur ett miljö- och pr-perspektiv hade det varit betydligt bättre med en elbil, eller åtminstone en laddhybrid. Det hade känts så mycket modernare om han smög omkring på eldrift än med en knattrande dieselmotor under huven!

När François Hollande skulle installationstala 2012 åkte han en Citroën DS5 som dieselhybrid – men nu, fem år senare, får Macron alltså finna sig i att åka en dieselsuv utan någon som helst elhjälp. Utvecklingen går inte bara framåt...

DS 7 Crossback kommer som laddhybrid men det dröjer flera år. Någon helt eldriven version kommer inte, så Macron fick finna sig i att vinka till folket i en dieseldriven suv, en biltyp som knappast andas "framtid", särskilt inte när det höjs röster för att förbjuda vissa dieselbilar i Paris. Då är det tjänstefel att skjutsa presidenten i en dieselbil.

Så vad skulle Macron ha åkt, egentligen? Det är en klurig fråga. Elbilen Renault Zoe säljer fantastiskt bra i Frankrike. Då hade Macron åkt samma bil som "folket", och det kan faktiskt vara en smart pr-grej. Bilen hade kunnat specialbyggas med öppningsbart tak, precis som suven, för att markera att det är presidenten som kommer åkande. Eller hade Renault kanske kunnat montera in eldrivlinan i en spektakulär konceptbil som visar framtidens elbil?

Renault har ju storsatsat på eldrift tillsammans med koncernsyskonet Nissan, men i övrigt är det ganska tunnsått med elbilar och laddhybrider från de franska tillverkarna. Det sätter fingret på en större problematik: Peugeot och Citroën har varit sega ur startblocken när det gäller rimligt prissatta elbilar med lång räckvidd. Det är synd.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag tycker absolut att de politiska höjdarna ska åka elbilar eller laddhybrider.
Ja
28
2
Nej