Första intrycket av Volkswagen ID: Luftig och spännande – men den dröjer

Första intrycket av Volkswagen ID: Luftig och spännande – men den dröjer

Trots att det dröjer några år innan Volkswagen ska sätta den eldrivna konceptbilen ID i produktion har Volkswagen har bjudit in till en första provkörning redan nu. Värt att tänka på är dock att Volkswagen ID fortfarande i allra högsta grad är ett koncept – det är inte alls säkert att den ska se ut så här när den börjar säljas.

Men tekniken under skalet ger ändå en fingervisning om vad vi kan förvänta oss. Volkswagen ID bygger på koncernens nyutvecklade plattform för elbilar, kallad MEB, och eftersom den inte behöver ta hänsyn till någon förbränningsmotor kan utrymmena utnyttjas bättre än med MQB-plattformen, som dagens Volkswagen e-Golf bygger på.

Målet har varit att skapa en elbil som bara är något större än en Polo på utsidan, men som känns rymligare än en Golf på insidan. Hjulen är placerade långt ut i hörnen av bilen så axelavståndet är faktiskt bara något kortare än på Passat.

Autocar är en av tidningarna som provkört, och imponerats av utrymmena. "På insidan känns det nästan overkligt luftigt", blir första intrycket av interiören.

"Provkört" är kanske fel ord, egentligen: konceptbilen är begränsad till knappt 30 km/h. Bilen känns enligt Autocar inte särskilt bra att köra och inget skvallrar om att den egentligen ska klara 0–100 km/h på under åtta sekunder. Men det är inget att oroa sig för – de flesta konceptbilar kan inte ens köras alls för egen maskin.

"Det är idéerna som det här konceptet innehåller, inte nödvändigtvis hur klumpigt de är utförda, som borde intressera oss."

Betyget blir att Volkswagen ID är riktigt spännande, men 2020 är några år bort.

"Det återstår att se vad utmanare som Mercedes EQ lanserar under tiden, och det kan bli så att vad vi idag tycker är ett fantastiskt hopkok av prestanda, paketering och effektivitet inte är lika bra längre", skriver Autocar.

Mer om Volkswagen ID

• En intressant detalj är att Volkswagen ID inte har något kolfiberskal som BMW i3 för att sänka vikten – det blir för dyrt. Volkswagen har gjort som General Motors med Chevrolet Bolt och Opel Ampera-e, och använt mer konventionella material för att sänka priset.

• Eftersom elmotorn placerats bak och bilen är bakhjulsdriven kan framhjulen vridas i större vinkel och det ger en vändcirkel på under tio meter, vilket underlättar i stadstrafik.

• Den elektriska skjutdörren på Volkswagen ID följer förmodligen inte med till produktionsversionen.

• Bilen börjar säljas 2020 för knappt 250.000 kronor och den ska då ha en räckvidd på över 40 mil enligt NEDC-körcykeln. I verkligheten innebär det som bäst 30 mil. Dyrare modeller får större batteripaket som fixar upp till 60 mil enligt körcykeln (som bäst 45 mil i verkligheten).

Även Youtubekanalen Carfection har provkört Volkswagen ID – det inslaget kan du se här nedan.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag ser fram emot Volkswagen ID!
Ja
157
35
Nej