BMW i5 läggs ned – nu är det ”iNext” som gäller

I oktober kom patentskisser som skulle kunna visa hur BMW i5 hade sett ut. Nu kommer uppgifter om att modellen är nedlagd. Många har undrat...

Annons
Annons
BMW i5 läggs ned – nu är det
I oktober kom patentskisser som skulle kunna visa hur BMW i5 hade sett ut. Nu kommer uppgifter om att modellen är nedlagd.

Många har undrat hur BMW ska följa upp storsatsningen på elbilen i3 och hybridmodellen i8. Tidigare kom uppgifter om att BMW skulle kunna tona ned elbilssatsningen – något som kritiserades hårt från fackligt håll.

Det har ryktats om en ”BMW i5” flera gånger – både i form av en större i3 och som en helt separat modell som skulle utmana Tesla Model S. Men nu verkar det som att den modellen är nedlagd, skriver BMW Blog.

Istället för en särskild i5-modell ska BMW satsa på två nya ”ben” att stå på i omställningen till eldrift.

• Dels kommer eldrivna versioner av ”vanliga” BMW-modeller. Det handlar om suven X3 samt 3-serien eller 4-serien som kommer med eldrift. Dessutom kommer Mini med eldrift.

• Dels ska BMW lansera en futuristisk och nyskapande modell 2021, som hittills gått under namnet iNext.

Det är alltså på de här modellerna som BMW fokuserar när i5 är nedlagd. Nu är tanken att BMW ska använda en och samma plattform för alla olika typer av bilar, oavsett om det sitter en förbränningsmotor under huven eller inte. På så sätt hoppas BMW kunna spara utvecklingskostnader och undvika dubbla utlägg för olika plattformar och investeringar i fabriker.

Men tanken med en helt separat plattform, som BMW i3 bygger på, är just att den inte behöver ta hänsyn till någon förbränningsmotor och att bilen utrymmesmässigt kan anpassas helt för eldrift.

BMW i5 läggs ned – nu är det
Exakt hur BMW iNext ska se ut är inte officiellt, men konceptbilen Vision Next 100 kan ge en försmak av designen.

Tidslinje: BMW i5 från början till slut

Oktober 2013: Första uppgifterna om en ny modell mellan i3 och i8.

November 2014: Enligt nya rykten hade BMW i5 kunnat bli en bränslecellsbil.

Februari 2015: Nu var bränslecellstekniken utkastad, enligt ryktena som spreds om modellen. Den skulle baseras på 5-serien och bli en laddhybrid med två elmotorer. Huvudkonkurrenten var Tesla Model S.

Mars 2016: BMW gick ut och bekräftade att i5-modellen var under utveckling. Nu var bilen helt eldriven med batterier, men planen var att den också skulle säljas med räckviddsförlängare i form av en liten bensinmotor, som i3.

Oktober 2016: Patentskisser visade hur BMW i5 hade kunnat se ut. Den hade ”flytande tak” och bakhängda bakdörrar för enklare insteg.

Maj 2017: Modellen nedlagd, enligt uppgifter till BMW Blog.

Annons
Annons
Rulla till toppen