Taxibolaget som älskar elbilar: ”Kan inte tänka mig att gå tillbaka till diesel”

Flera svenska taxifirmor har börjat köpa in elbilar. Det är framför allt de lägre driftkostnaderna som lockar, men elbilarna ger också tyst och bekväm gång...

Annons
Annons

Flera svenska taxifirmor har börjat köpa in elbilar. Det är framför allt de lägre driftkostnaderna som lockar, men elbilarna ger också tyst och bekväm gång i stadstrafik utan några lokala utsläpp.

Ett av bolagen som provat elbilar är C&C Taxis i England. Första elbilen, en Nissan Leaf, har rullat 27.800 mil och ska nu pensioneras. Under de senaste fyra åren har allt fler dieselbilar bytts ut mot elbilar hos bolaget, som idag har tolv Nissan Leaf och en Nissan e-NV200.

”Vi är ett litet familjeägt bolag, och medan några bolag har provat en elbil i en flotta av hundratals bilar, har vi helt gått in för elbilar. Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till diesel nu”, säger Mark Richards, transportchef på C&C Taxis, till Fleet News.

”Besparingarna på service och underhåll är imponerande”

Batterikapaciteten ligger på 70 procent av sin ursprungliga kapacitet. Det är något mindre än många Teslaägare har rapporterat i sina bilar. Under fyra år har bilen inte blivit stillastående på grund av något fel. Två omgångar bromsbelägg och en dämpare har gått åt.

”Med en likvärdig dieseltaxi som kör lika långt får man börja titta på att byta koppling och sådant, som kan göra en bil stillastående i tre dagar. Det skadar våra affärer, men det problemet har vi inte haft med elbilarna. Besparingarna på service och underhåll är imponerande”, säger Mark Richards.

Annons
Annons
Rulla till toppen