Volvo kan lansera uppdateringar över nätet

Att kunna uppdatera bilar direkt via nätet är betydligt smidigare för bilägaren än att behöva ta sig tid för att åka in till verkstaden. Det...

Annons
Annons

Att kunna uppdatera bilar direkt via nätet är betydligt smidigare för bilägaren än att behöva ta sig tid för att åka in till verkstaden. Det kan också vara en säkerhetsfördel, där viktiga uppdateringar kan skickas ut snabbare än om alla bilar måste återkallas fysiskt.

Nackdelen är att funktionen måste byggas in i bilen på en grundläggande nivå, och på ett sätt som gör det så svårt som möjligt för obehöriga att få tillgång till viktiga funktioner i bilen.

Förutom Tesla, som kan skicka ut mjukvaruuppdateringar till bilarna via nätet idag, planerar BMW att lansera en liknande funktion ”ganska snart”. Även Porsche har planer på ”over-the-air”-uppdateringar för kommande elbilen Mission E, liksom Chevrolet med elbilen Bolt.

Men hos Chevrolet är uppdateringarna ett kontroversiellt ämne: de innebär att verkstäderna blir av med kunder som inte längre behöver komma in och uppdatera bilarna.

Volvo kan lansera uppdateringar över nätet

Volvo ska erbjuda någon form av uppdateringar via nätet

Nu kan också Volvo vara på väg att införa mjukvaruuppdateringar över nätet. Det avslöjas i en jobbannons, publicerad den 9 juni, som Recharge tagit del av. Sista ansökningsdatum är redan den 20 juni.

Volvo Cars söker en ingenjör som ska jobba med ”OTA-uppdateringar” på företagets forsknings- och utvecklingsavdelning i Göteborg. Personen får möjlighet att ”designa en teknisk lösning för att möjliggöra mjukvarunedladdningar i bilen”.

Det finns inga fler detaljer i annonsen om exakt vad Volvo ska lansera, men det skulle alltså kunna handla om mjukvaruuppdateringar som styr bilens funktioner. Enligt uppgift till Recharge handlar det om till exempel appar och annan mjukvara i bilen som ska kunna skickas ut via nätet, men det är inte säkert att det handlar om en lika grundlig lösning som hos Tesla, där till exempel bilens Autopilot kan uppdateras över nätet.

Nytt infotainmentsystem på gång

I maj gick Volvo ut med nyheten att nästa generation infotainmentsystem redan är under utveckling tillsammans med Google. Systemet ska bygga på operativsystemet Android och är alltså under utveckling redan nu, trots att dagens infotainmentsystem Sensus lanserades för bara två år sedan.

Det nya Androidbaserade infotainmentsystemet gör det betydligt enklare för Volvo att erbjuda olika typer av appar i bilen.

Se hela jobbannonsen i pdf-format här.

Annons
Annons
Rulla till toppen