Northvolt utmanas av ny batterifabrik i Polen

Den nya batterifabriken som företaget Northvolt ska bygga i antingen Skellefteå eller Västerås blir långt ifrån den enda nya batterifabriken som ska byggas i Europa. Tesla har...

Annons
Annons

Den nya batterifabriken som företaget Northvolt ska bygga i antingen Skellefteå eller Västerås blir långt ifrån den enda nya batterifabriken som ska byggas i Europa. Tesla har till exempel flaggat för nya fabriker i Europa och redan nästa år ska sydkoreanska LG Chem öppna Europas största fabrik för litiumjonbatterier i polska Wrocław, 19 mil från tyska gränsen.

Satsningen är värd 13 miljarder kronor och inkluderar ett utvecklingscenter för batteriteknik.

Det är ett viktigt besked för bilbranschen och innebär att europeiska biltillverkare kommer få bättre tillgång till lokalproducerade batterier, och de slipper därmed importera batterier från andra sidan jordklotet. Fler fabriker pressar också ned priserna på batterierna.

LG Chem ska bygga 100.000 elbilsbatterier i Polen årligen från och med 2018 och fabriken skapar 2.500 jobb. Men företaget avslöjar inte vilka kunderna blir och det är heller inte klart om batterierna ska byggas från grunden i fabriken eller om några av komponenterna ska importeras.

Att det blev just Polen kanske höjer en del ögonbryn med tanke på att landet har en stor andel kolkraft i sin energimix. Men LG Chem anser att Polen är det mest konkurrenskraftiga landet när det gäller att möta efterfrågan på batterier i Europa.

Annons
Annons
Rulla till toppen