Volvo går till attack mot Teslas Autopilot – igen

Volvo går till attack mot Teslas Autopilot – igen
Volvos utvecklingschef Peter Mertens ryter till mot Teslas självkörande system.

Fighten mellan Tesla och Volvo verkar gå vidare med oförminskad styrka.

Volvo har kallat Teslas Autopilot-system för "låtsasautonomt och farligt", och därefter har Tesla sagt att säkerhetsnivån i Model X är betydligt högre än i Volvo XC60.

Nu kommer nästa attack – den här gången från Volvos forsknings- och utvecklingschef Peter Mertens.

"Varje gång jag kör med Autopilot är jag övertygad om att den försöker döda mig", säger han i en intervju med The Drive.

Och det slutar inte där:

"Alla som säger att de har system som är bättre än mänskliga förare ljuger. Alla som är tidigt ute riskerar hela den autonoma bilindustrin. Vi är ett säkerhetsmärke och vi tar saker och ting långsamt. Så länge systemen inte är bättre än en bra mänsklig förare kommer Volvo inte göra något", säger Peter Mertens.

Problemet som Volvo återkommer till är att Tesla använder en nivå för självkörande bilar som innebär att bilen tar hand om det mesta, men som ändå innebär att föraren måste vara vaksam och beredd att gå in om något händer. Enligt Volvo är det säkrare att lägga sig en nivå under eller över Teslanivån: så att föraren är medveten om att hen måste vara mer vaksam, eller kan vara helt säker på att hen kan släppa ratten och slappna av.

Det värsta som kan hända, enligt Peter Mertens, är att föraren litar på systemet men att det tar fel beslut baserad på en av tusentals variabler. Då måste en dagdrömmande förare vakna upp och rädda situationen på nolltid. Föraren behöver mellan 10 och 35 sekunder för att sätta sig in i körningen igen.

"Även om människor orsakar 95 procent av alla olyckor är de helt överlägsna de halvautonoma systemen som finns nu. Ingen räknar de miljontals olyckor som människor lyckas undvika, varje minut och varje dag, jorden runt" säger Peter Mertens.

Tesla hävdar istället att risken för att råka ut för en olycka är 50 procent lägre med Autopilot. Tesla har varnat förarna för att de måste hålla sig vaksamma, något som alla inte lyssnar på. Frågan är dock hur utvecklingen kring självkörande bilar skulle se ut utan Tesla?

Jag litar på att Teslas Autopilot skulle kunna ta hand om mycket av min bilkörning på ett bra sätt.
Ja
87
563
Nej