Teslas smarta nyhet: Temperaturkoll ska rädda barn och djur i varma bilar

De senaste åren har vi hört många rapporter om barn och djur som lämnats kvar i bilar på sommaren. Det krävs inte särskilt varmt väder för att temperaturen inne i bilen ska bli obehagligt hög. Det innebär livsfara för både djur och barn.

auto motor & sport gjorde ett "bastutest" med en svart bil. Efter några timmar var det 73 grader varmt inne i bilen. Men det mest otäcka var hur snabbt temperaturen steg till dödliga nivåer för en hund eller ett barn. Redan den första timmen steg temperaturen från 27 till 58 grader. Och sedan fortsatte den stiga till 70 grader timmen efter.

Men nu har Teslachefen Elon Musk avslöjat en klurig nyhet som kan komma tillrätta med problemet, åtminstone i Teslas bilar.

Tesla ska precis rulla ut version 8.0 av mjukvaran, som bland annat innehåller en uppdaterad autopilot och många andra nyheter. Men nu avslöjar Elon Musk också att Teslas bilar får en slags temperaturkontroll.

Den här funktionen gör att temperaturen inte kan bli högre än 40 grader i bilen. Annars sätts fläkten och luftkonditioneringen igång, en ganska enkel åtgärd då även kompressorn till AC:n drivs av en elmotor. I nästa mindre uppdatering, version 8.1, kan funktionen sättas på eller av manuellt.

Enligt Elon Musk ska det även gå att sätta en lägstatemperatur för bilen, till exempel på vintern. Då kan man med gott samvete lämna hunden i bilen när man är inne och handlar julklappar. Även om hundar klarar mycket i sin tjocka päls så fryser de också när det blir kallt.

"Bilen kan göra det i upp till ett år med full laddning", skriver Elon Musk på Twitter.

Läs mer om alla nyheterna i Teslas 8.0-mjukvara.

Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt nyhetsbrev här nedan. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här var en bra nyhet!
Ja
112
4
Nej