Mercedes ser inga problem med att inte vara först med elbilar

Mercedes ser inga problem med att inte vara först med elbilar
Generation EQ är konceptbilen som ska ge en föraning av Mercedes kommande elbilar. Men den dröjer.

Mercedes har knappast varit först ur startgroparna när det gäller elbilar. Superbilen SLS och familjebilen B-klass har funnits med eldrift men det är först nu som en storsatsning är på gång.

Konceptbilen Generation EQ visade vad vi kan förvänta oss och snart kommer en ny, liten suv med namnet GLB med eldrift. Men det dröjer flera år innan modellerna lanseras.

Att Mercedes inte är först på bollen när det gäller nya elbilar är inget som verkar oroa koncernchefen Dieter Zetsche. Att välja rätt tidpunkt för att börja bygga elbilar är som att välja rätt tidpunkt för att anlända till en fest, enligt honom.

"Alla som kommer för tidigt är ensamma på dansgolvet. Alla som kommer för sent kan redan ha missat det bästa" säger Dieter Zetsche till Automotive News.

Framtidens elbilsköpare kräver bland annat att bilen är uppkopplad och självkörande, säger Daimlers utvecklingschef Thomas Weber.

Anledningen att Mercedes, och flera andra biltillverkare, drar ut på tiden är att elbilsförsäljningen fortfarande är försvinnande liten jämfört med försäljningen av fossilbilar. Men det sättet att räkna tar inte hänsyn till hur fort omställningen skulle kunna ske i teorin. Mercedes är till exempel en av biltillverkarna bakom det nya samarbetet om att bygga ett europeiskt nätverk för snabbladdare och det skulle kunna få fler att gå över till eldrift.

Dieter Zetsche hoppas att batteripriserna går under 100 euro per kWh senast 2025. Mercedes räknar med att energitätheten förbättras med 14 procent om året. Då blir det billigare att utveckla elbilar än att fortsätta försöka klara de allt hårdare utsläppsreglerna med fossilbilar. Då ska koncernen ha flera helt eldrivna modeller i programmet.

"Att fokusera på att jämföra räckvidd eller acceleration är för smalt", säger Thomas Weber, utvecklingschef på Daimler. Enligt honom kommer framtidens elbilsköpare istället kräva att bilen är uppkopplad och självkörande, att eldrivlinan håller hög kvalitet och att bilen kan integreras i ett större mobilitetssystem för att transportera passagerare från A till B.

"Vi vill bli bäst när det gäller alla fyra", säger Thomas Weber.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Mercedes kommer bli stora på elbilar.
Ja
90
19
Nej