Tesla kör igång Gigafactory – stort steg mot massproduktion av Model 3

Tesla kör igång Gigafactory – stort steg mot massproduktion av Model 3

En stor, egen batterifabrik är helt nödvändigt för att Tesla ska kunna massproducera elbilar i framtiden. Åtminstone enligt Elon Musk, som därför presenterade den enorma batterifabriken Gigafactory.

Nu sätts produktionen av battericeller igång. "Vi trycker på knappen", som Tesla beskriver det i ett blogginlägg, och Gigafactory är alltså igång med produktionen av litiumjonbattericeller. 

2170-cellen har utvecklats av Tesla och Panasonic. Namnet kommer av dimensionerna: 21 gånger 70 millimeter. Enligt Elon Musk har 2170-cellen världens högsta energitäthet.

Men det kommer dröja innan fabriken går för full maskin. Då ska Gigafactory fördubbla världsproduktionen av litiumjonbatterier och det kan behövas med Teslas ambitiösa mål på en halv miljon producerade Model 3 årligen. Batterier kommer dessutom behövas i hemmen, för att exempelvis lagra energi från solceller dagtid och sedan använda energin senare på kvällen.

Gigafactory ska också pressa ned priset på batterier vilket ska leda till lägre priser på elbilar.

Battericeller brukar oftast produceras i Kina, Japan eller Sydkorea men Gigafactory ligger i öknen i Nevada, och kommer enligt Tesla skapa tusentals arbetstillfällen i regionen. Idag jobbar 2.900 personer i fabriken och den siffran ska mer än fördubblas under de kommande åren.

Än så länge är Gigafactory bara en tredjedel så stor som den ska bli.

Även Volkswagen och Mercedes har planer på stora batterifabriker, men alla är inte övertygade om att en egen batterifabrik är rätt väg att gå. Att lägga ut tillverkningen på underleverantörer är betydligt smartare, enligt chefen för Renault och Nissan, Carlos Ghosn.

"Många batteritillverkare har dykt upp på marknaden och det är inga små företag. Det är riktiga kraftpaket med mycket teknologi, redo att investera. Enligt oss är det inte lika viktigt att bygga egna batterier som det var 2008", sa han på ett seminarium i december.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det verkar bättre för Tesla att bygga egna batterier än att lägga ut det på en underleverantör.
Ja
186
25
Nej