Fler detaljer om Teslas enorma batterifabrik

Tesla har släppt fler detaljer om Gigafactory som körde igång batteritillverkningen i liten skala i förra veckan. Batterierna ska bland annat användas till Model 3. •...

Annons
Annons
Fler detaljer om Teslas enorma batterifabrik

Tesla har släppt fler detaljer om Gigafactory som körde igång batteritillverkningen i liten skala i förra veckan. Batterierna ska bland annat användas till Model 3.

• Gigafactory får världens största tak med solcellspaneler. Det finns också solpaneler på marken. Takpanelerna på 70 MW är drygt sju gånger större än världens idag största talsolcellspaneler.

• Tesla ska inte använda några fossila bränslen i tillverkningen i fabriken.

• En stor del av byggnadens uppvärmning görs med restvärme från batteriproduktionen.

• Vattenanvändningen ska minskas med 80 procent jämfört med andra system. (Även BMW i-fabriken i Leipzig ska minska vattenanvändningen, där med upp till 70 procent.)

• Återvinning av battericeller, moduler och batteripaket ska kunna göras direkt vid fabriken i en ny återvinningsenhet.

Tesla ska bygga en batterifabrik även i Europa och nu är jakten bland länderna igång. Frankrikes finansminister har varit på besök i Teslas fabrik i Fremont, något som Bloomberg länkade ihop med att Frankrike vill vara förstahandsvalet för Teslas europeiska batterifabrik.

Även Tyskland, Portugal och Spanien har gjort insatser för att försöka övertyga Elon Musk. På närmare håll har staden Vasa gjort ansträngningar för att försöka få till en batterifabrik i Finland. Den 19 januari hålls en kickoff för att köra igång insatserna. Samtidigt har ett gruvbolag börjat leta efter litium i Rapasaari.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen