Nya detaljer om Audis elsuv som ska klara 50 mil

Audis nya elsuv närmar sig. Ryktena om Audis kommande elbil går långt tillbaka i tiden men det är först nu som detaljerna börjar klarna. Audi E-tron...

Annons
Annons

Audis nya elsuv närmar sig. Ryktena om Audis kommande elbil går långt tillbaka i tiden men det är först nu som detaljerna börjar klarna.

Audi E-tron blir alltså en eldriven suv med räckvidd på över 50 mil. Den blir först ut i Audis elbilsoffensiv och namnet tror Audi kan bli lika legendariskt som Audi Quattro blev en gång i tiden. Den nya suven ska bara heta Audi E-tron men de kommande modellerna får heta E-tron i ”efternamn”, som till exempel Q6 E-tron.

Att det här är en extremt viktig lansering för Audi är ingen överdrift – och Audi passar på att dela ut en känga till Tesla. En av cheferna säger nämligen att Audi blir den ”första riktiga tillverkaren av premiumbilar som gör en eldriven premiumsuv”.

På bilsalongen i Detroit avslöjades en del andra detaljer om Audi E-tron, skriver Autocar.

Nya detaljer om Audis elsuv som ska klara 50 mil

• Storkelsmässigt hamnar den mellan Q5 och Q7, men närmare Q5. Den baseras till stor del på konceptbilen E-tron Quattro.

• Audi E-tron bygger på samma teknik och plattform som Porsche Mission E. Den använder alltså inte Volkswagenkoncernens nya MEB-plattform.

• En räckvidd på över 50 mil är mycket viktigt, enligt Audi, som också ska utveckla ett snabbladdningsnätverk tillsammans med resten av VW-kocnernen samt Ford, BMW och Mercedesägaren Daimler.

• Trots det nya snabbladdningsnätverket säger Audis försäljnings- och marknadschef Dietmar Voggenreiter att ”det inte är vårt jobb att investera i laddstolpar”.

• Det kluriga med namnet E-tron är att det inte bara ska användas för elbilar utan också för laddhybrider – något som sker redan idag med modeller som A3 och Q7. Det kan alltså bli svårt för kunder att direkt se vilken teknik som finns under skalet på E-tron-modellerna.

• ”Vi är inte först på marknaden för sakens skull. Det är rätt produkt. Det är en riktig suv med Audis designspråk”, säger Dietmar Voggenreiter till Autocar.

• Lanseringen blir 2018.


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Annons
Annons
Rulla till toppen