Teslasvenskens plan officiell: Nya batterifabriken ska bli "revolutionerande"

Teslasvenskens plan officiell: Nya batterifabriken ska bli "revolutionerande"
Tesla ska bygga fler batterifabriker efter Gigafactory i Nevada, bland annat i Europa. Det ska tidigare Teslachefen Peter Carlsson också göra.

En svensk batterifabrik – det är planen för nystartade företaget Northvolt, där tidigare Teslachefen Peter Carlsson är en av huvudspelarna, skriver Breakit.

Målet är att bygga Europas största batterifabrik, en investering på 40 miljarder kronor som ska skapa uppemot 3.000 nya jobb. Vattenfall, Energimyndigheten och EU är andra aktörer som investerar i Northvolt.

"Det kan verka som en hög siffra men man måste komma ihåg att summan ska spridas ut över flera år, fram till år 2023", säger Peter Carlsson till Di Digital.

Vattenfall investerar fem miljoner kronor i Northvolt. Batterierna som tillverkas ska användas både i elbilar och för att lagra energi från förnybara källor – exempelvis sol- och vindenergi.

"Vattenfall har en tydlig strategi att stödja energiomställningen och klimatsmarta lösningar. Vi vet att lagring av el blir en viktig del i omställningen, framförallt inom transportsektorn och även för energisystemet i stort. Northvolt är idag det mest intressanta och spännande batteriprojektet i Europa", säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

Läs också: Ambitiösa planen: Tidigare Teslachef vill bygga svensk batterifabrik

"Vi har en djärv och ambitiös affärsplan på plats och jag är mycket glad över det starka stöd vi har fått från både den offentliga och privata sektorn", säger Peter Carlsson till Breakit.

"Vi har en djärv och ambitiös affärsplan på plats"

Peter Carlsson vill ha kontroll över hela batteriets livscykel, från brytning av litium, nickel, kobolt, koppar och grafit till att leverera och sälja ett färdigt batteri.

"För närvarande kan man säga att en del av litiumbrytningen som pågår i Sydamerika är skadlig. Vår ambition är att skapa en hållbar process", säger Peter Carlsson till Di Digital.

Att kontrollera hela kedjan och ha storskalig produktion är viktigt för att pressa ned batteripriserna, enligt Paolo Cerruti, Northvolts operativa chef.

Den nya batterifabriken ska börja byggas andra halvåret 2018 men den storskaliga produktionen dröjer till slutet av 2020. Kapaciteten ska ligga på samma nivå som Teslas amerikanska Gigafactory i Nevada.

"Fördelarna kan gå så mycket längre än att bara stödja omställningen till eldrift"

Northvolts fabrik blir "revolutionerande" för att snabba på omställningen till elbilar och sänka utsläppen, enligt Diego Pavia, vd på InnoEnergy, som hjälper företaget hitta investerare.

"Fördelarna kan gå så mycket längre än att bara stödja omställningen till eldrift", säger han till Business Green.

Även Tesla har som bekant planer på en europeisk batterifabrik, liksom Volkswagen.

Peter Carlsson har tidigare varit logistikchef på Tesla och jobbat nära Elon Musk.

Läs också: Planerna på svenska batterifabriken klarnar: "Konkurrerar inte med Tesla"


Om du gillade den här artikeln – skriv gärna upp dig för vårt uppskattade nyhetsbrev. Tack för ditt stöd!
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Sverige är en utmärkt plats för en batterifabrik.
Ja
247
20
Nej