DHL ska börja sälja elbilen som gjorde VW-chefen ”otroligt upprörd”

Det fanns ingen eldriven skåpbil som passade för Deutsche Post DHL. Då tog transportföretaget saken i egna händer och utvecklade en helt egen elbil, som...

Annons
Annons

Det fanns ingen eldriven skåpbil som passade för Deutsche Post DHL. Då tog transportföretaget saken i egna händer och utvecklade en helt egen elbil, som kallas DHL StreetScooter, tillsammans med bland andra Bosch. Elbilen ger lägre ljudnivå och noll lokala utsläpp jämfört med de konventionella skåpbilarna med förbränningsmotor.

DHL ska börja sälja elbilen som gjorde VW-chefen
Jürgen Gerdes är styrelsemedlem i DHL Deutsche Post.

Beslutet innebar att DHL inte längre skulle köra Volkswagen Caddy. Beslutet fick VW-chefen Matthias Müller att reagera kraftigt.

”Jag är otroligt upprörd. Jag frågar mig förstås varför Deutsche Post inte pratade med vår transportbilsdivision om att göra något liknande. Vi får se om vi kan få in en fot i dörren där”, sa han till Reuters.

Flera biltillverkare har börjat sälja eldrivna transportbilar de senaste åren och Recharge har avslöjat att Volkswagen registrerat produktnamnet e-Transporter, som skulle kunna innebära att företaget jobbar på en eldriven version av Transporter.

DHL ska börja sälja elbilen som gjorde VW-chefen
Bilen har ett 20,4 kWh-batteri som ger omkring åtta mils räckvidd. Den större versionen, med plats för mer last, har 70 kW (95 hästkrafter), ett 29 kWh-batteri och samma räckvidd.

Från början var tanken att DHL skulle använda StreetScooter själva, men nu är planen att sälja den till externa kunder, något som eventuellt skulle kunna reta upp biljättarna ännu mer.

Produktionsmålet har skruvats upp flera gånger. Nu är planen att DHL ska bygga en ny fabrik och producera 20.000 skåpbilar årligen. Åtminstone hälften av dem ska säljas till kunder – exempelvis kommuner och transportföretag. Företaget har 2.500 bilar i trafik och den siffran ska dubblas under 2017. Priset när bilen börjar säljas hamnar på 32.000 euro.

”Den stora efterfrågan på StreetScooter och våra egna, ambitiösa klimatmål har gjort att vi expanderar inom eldriven mobilitet, och gör vår expertis tillgänglig för andra”, säger Jürgen Gerdes, styrelsemedlem i Deutsche Post, i ett uttalande.

DHL ska börja sälja elbilen som gjorde VW-chefen
Den är inte så stark eller snabb, DHL:s StreetScooter, men det behöver den inte heller vara. En maxeffekt på 48 kW (65 hästkrafter) ger knappast någon Teslaprestanda. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 120 km/h.
DHL ska börja sälja elbilen som gjorde VW-chefen
Volkswagenchefen Matthias Müller blev inte glad när han hörde att DHL skulle utveckla en egen elbil.
Annons
Annons
Rulla till toppen