Tesla Model X kör om Volvo XC90 när bästa miljöbilen ska utses

Tesla Model X kör om Volvo XC90 när bästa miljöbilen ska utses
Tesla Model X hyllas för accelerationen, infotainmentsystemet, Autopiloten och detaljer som ger mycket ”wow-känsla”, till exempel i form av bakdörrarna som öppnas uppåt, när amerikanska AAA utser bästa miljöbilarna. Fjädringen är dock onödigt hård, bromskraftåtervinningen kräver tillvänjning och Autopiloten bör användas med viss försiktighet, tycker AAA.

Tesla lägger beslag på tre av topplaceringarna när bilklubben American Automobile Association utser de bästa miljöbilarna. Tesla Model X 75D vinner hela tävlingen och suv-kategorin medan Model S 60, som nu tas bort från modellprogrammet, vinner i kategorin "Large Car".

Tesla Model X fick 100,33 poäng och lyckas därmed smita före tvåan Volvo XC90 T8 Twin Engine med 93,03 poäng. Toyota Mirai är bästa bränslecellsbil men den hamnar först på 18:e plats och hybridbilen Toyota Prius hamnar på 19:e plats.

I den här tävlingen tittar AAA inte bara på miljöprestanda utan också på komfort, säkerhet, förbrukning, ljudnivå, utrymmen, prestanda och flera andra aspekter. Organisationen hyllar Tesla som har varit viktiga för att få fler intresserade av elbilar.

Fyra av sex bilar som vinner i de olika klasserna är elbilar. Chevrolet Bolt lägger beslag på vinsten i småbilsklassen och Volkswagen e-Golf bland kompaktbilarna. Hybridbilen Lexus GS 450h vinner i mellanklassen.

Bland pickupbilarna finns det inga elektrifierade alternativ att välja på, så Ford F-150 XLT Super Crew står som vinnare trots att den hamnar först på 50:e plats i undersökningen totalt sett. Elon Musk har avslöjat att en Teslapickup är på gång.

Tesla Model S får beröm för den mjuka drivlinan och köregenskaperna. Men baksätet är inte jätterymligt och bilen är dyr att köpa.

Trots lågt bensinpris – antalet elbilsspekulanter minskar inte

AAA gjorde också en undersökning som visade att bilköparnas intresse för elbilar och hybrider inte minskar trots att bensinpriset är nästan 40 procent lägre än för fem år sedan. 15 procent kan tänka sig att köpa en elbil och bland millennials var den siffran knappt 20 procent.

Hybridbilar står för ungefär tre procent av den totalt bilförsäljningen i USA, och elbilar för drygt en procent.

"Även om suget efter miljöbilar är starkt kan det vara skrämmande att ta steget till en elbil eller hybridbil för många bilköpare", säger Megan McKernan, chef för AAA:s bilforskningscenter.

Volvo XC90 som laddhybrid kommer på andra plats i undersökningen och når inte riktigt förbi Tesla Model X. Den får beröm för drivlinan, interiören och ljudsystemet, och kritik för filhållningsassistenten, de många inställningsmöjligheterna och fjädringen som är onödigt hård.

AAA lanserade en mobil laddstation som skulle hjälpa strandade elbilister som tömt batteriet. Men den tjänsten användes knappt alls. Enligt AAA är elbilister noga med räckvidden och anpassar körningen efter den – mycket mer än en förare av en bensinbil. Foto: AAA

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Rätt bil vann!
Ja
44
21
Nej