Chevrolet Bolt är överraskande billig att bygga – och betydligt enklare än en Volkswagen Golf

Chevrolet Bolt är överraskande billig att bygga – och betydligt enklare än en Volkswagen Golf

Att bygga en Chevrolet Bolt kostar 4.600 dollar mindre än väntat. Det resultatet överraskade finansbolaget UBS, som i en ny rapport har skruvat isär ett exemplar av den hajpade elbilen och tillfrågat 39 analytiker för att försöka ta reda på hur mycket pengar Chevrolet tjänar på att bygga bilen.

Svaret är inte så upplyftande. General Motors går 7.400 dollar back på varje såld Bolt enligt det här sättet att räkna. Rapporten kommer också fram till att Tesla kommer kunna tjäna pengar på Model 3 om köparna väljer rätt tillval. 

Den viktigaste anledningen till att Chevrolet inte tjänar pengar på Bolt i nuläget är att den inte byggs i tillräckligt stor skala.

Här är några av slutsatserna som UBS drar efter att ha skruvat isär elbilen Bolt.

• En motsvarande bil med förbränningsmotor, Volkswagen Golf, kostar betydligt mindre att bygga idag än en Chevrolet Bolt. Men när batteripriserna sjunker kommer den skillnaden minska ordentligt.

• En elbil är mer komplex att bygga när det gäller elektronikkomponenter än en bil med förbränningsmotor. Kostnaden för elektroniken i drivlinan är 4.000 dollar högre än för en Volkswagen Golf. Men mekaniken är mycket mindre komplex. Chevrolet Bolt har 24 rörliga delar i drivlinan mot 149 i Golf enligt UBS sätt att räkna.

• Att elbilen är mindre komplex kan bli ett hot mot verkstäderna. En elbil behöver inga oljebyten och den har alltså betydligt färre rörliga delar som kan gå fel. Det här kan innebära ett 60-procentigt tapp i intäkter för verkstäder. Chevrolet Bolt kommer kosta 255 dollar per år att serva. Motsvarande siffra för Volkswagen Golf är 610 dollar.

• På grund av de låga bensinpriserna är det fortfarande billigare att äga en Golf än en Bolt i USA. Men i Europa är skillnaden mycket mindre.

• Även om elbilen skulle behöva byta batteri 2025 blir den billigare att äga än en Golf, enligt UBS.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ja
34
6
Nej