Den här batteritekniken laddar elbilen på fem minuter – med nästan 50 mils räckvidd

Ett elbilsbatteri som ger en räckvidd på 50 mil och som bara tar fem minuter att ladda – det låter som rena fantasier, men det är precis vad israeliska startupbolaget StoreDot utvecklar.

Tekniken, som kallas FlashBattery, ska dessutom vara säkrare än litiumjonbatterier med mindre risk för brand. Batteritekniken är inte färdigutvecklad men ska monteras in i elbilar under de kommande tre åren, enligt StoreDot. Företaget har visat upp den här tekniken förut men nu har den för första gången demonstrerats.

Istället för vanliga litiumjonbatterier skulle morgondagens elbilar kunna använda den här tekniken, med lager av nanomaterial som kallas "nanopunkter" och särskilda organiska föreningar. Materialen i nanopunkterna ska vara billiga att tillverka och består av organiska råmaterial som inte ska vara skadliga för miljön.

Fördelen är alltså att laddtiden kapas ordentligt, något som också superkondensatorer är bra på. Men superkondensatorer kan inte behålla laddnivån lika länge som ett konventionellt batteri. Den här tekniken ska försöka kombinera laddtiden hos en superkondensator med långtidslagringen i ett litiumjonbatteri.

Den här typen av nya teknologier och "batterigenombrott" dyker upp då och då, men om StoreDot faktiskt kan hålla vad som utlovas skulle det här kunna bli ett stort steg för att fler ska våga ställa om till eldrift.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här tror jag kan bli verklighet!
Ja
150
62
Nej