Hyundai Ioniq Electric försenad: "Fabriken jobbar på högvarv"

Hyundai Ioniq Electric försenad: "Fabriken jobbar på högvarv"

Det är en sak att visa upp nya elbilar – men det är en helt annan att faktiskt börja sälja och leverera modellerna.

Flera norska köpare som förbokat en Opel Ampera-e larmade tidigare om försenad leverans, och Opel kunde inte svara på när bilarna skulle levereras. Nu har de första exemplaren hittat sina ägare.

Även när det gäller Hyundai Ioniq Electric larmar vissa köpare om långa leveranstider. En av dem är Gunnar Monell.

"Jag beställde en för drygt två månader sedan med preliminär leverans i mitten av juni, men Hyundai kan fortfarande inte tala om när bilen kommer, mer än att den inte kommer till mitten av juni som utlovat", säger han.

Enligt säljaren har ingen av de Ioniq Electric han sålt fått något bekräftat leveransdatum. Nu har Gunnar Monell fått ett erbjudande om att få korttidsleasa hybridversionen av Hyundai Ioniq.

"Jag överväger nu om man skulle välja en annan elbil istället, jag vill ju inte vänta på en bil som är omodern när den kommer. Jag valde ju Ioniqen för att den fanns nu till skillnad från uppdaterade Volkswagen e-Golf eller för den delen Opel Ampera-e."

Funderingarna är befogade – utvecklingen går snabbt och Hyundai har redan utlovat en uppdaterad Ioniq med längre räckvidd.

Tobias Joelsson på Hyundai.

Att den eldrivna versionen av Hyundai Ioniq är försenad bekräftas av märkets svenska informationschef Tobias Joelsson.

"Det stämmer att det är lite leveranstid på just Ioniq Electric just nu, inte Hybrid och Plug-In. Det gäller hela Europa och beror på att Ioniq Electric blev en enorm succé och efterfrågan mycket större än vad Hyundai kunnat förutse. Fabriken jobbar på högvarv för att möta efterfrågan", säger han.

En av anledningarna till förseningen är att fabriken i Sydkorea drabbats av jordbävning och översvämning. Han säger att han är övertygad om att de svenska köparna snart får sina bilar.

"Vad gäller Sverige gör vi allt vi kan för att få bästa möjliga tilldelning av bilar. Just nu är det bilar som både väntar produktion, byggs och redan på väg med båt. Leveranstiden just nu ligger på max åtta månader från beställningsdatum."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det kan vara okej att vänta åtta månader på leverans av en ny bil.
Ja
14
67
Nej